uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOONGIGANT VAN DECEMBER 2018

BOB PAQUETTE 1929 - 2018

 

 

Deze maand wil ik hulde brengen aan een echte held van mij: Bob Paquette, 's werelds meest vooraanstaande expert op het gebied van microfoons.
Helaas stierf hij op 29 november, op de respectabele leeftijd van 88; hij zal door veel microfoon-enthousiasten en mijzelf worden gemist.

Bob verzamelde sinds 1950 microfoons, hij begon het enige microfoonmuseum ter wereld in 1970, in Milwaukee, en publiceerde in 1999 het boek 'The History & Evolution Of The Microphone' (840 pagina's / 2698 gram!).

Toen ik hoorde van het bestaan ​​van het boek, wist ik dat ik een kopie moest bemachtigen. Toen ik het bestelde, had ik het genoegen om met Bob te spreken via de telefoon. Hij nodigde me onmiddellijk uit om zijn museum te bezoeken. Hoewel ik het boek al meer dan tien jaar bezit, heb ik de kans gemist om hem en zijn prachtige museum te bezoeken.
Het boek is een belangrijke bron geweest op het gebied van microfoongeschiedenis; het geeft onschatbare informatie over allerlei soorten, hun ontwikkeling en gebruik.

De belangrijkste interesse van Bob was de geschiedenis en evolutie van Amerikaanse microfoons, van hun uitvinding in de 19e eeuw tot aan ongeveer 1950. Hij deed veel onderzoek, vaak door informatie bij de originele bedrijven of experts te achterhalen en hij werd zeer gerespecteerd door iedereen die hem kende. Over het onderwerp microfoons en geluid was hij volledig autodidact.

Zijn microfooncollectie is verreweg de grootste en de beste die er ooit zal zijn. Sommige items zijn uniek: prototypen, pre-productiemodellen en items die op een zeer beperkte schaal zijn geproduceerd.

Hoewel zijn interesse vooral uitging naar Amerikaanse microfoons, had hij ook een groot aantal microfoons van hoge kwaliteit uit andere landen zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast had hij veel items met betrekking tot microfoons. Ze maakten altijd indruk op de mensen die het geluk hadden om zijn collectie te mogen aanschouwen.

Bob Paquette Necrologie:

Robert Paquette werd geboren op 18 december 1929 in Milwaukee, Wisconsin, hij zou er zijn hele leven blijven woonen en hij was een geliefd lid van de gemeenschap.
Op 10-jarige leeftijd raakte hij geïnteresseerd in telegrafie en radio en begon hij zijn eerste kristal-radio-ontvangers te bouwen.
In zijn middelbare schooljaren bouwde hij radio's en versterkers, hij stopte met school op 16-jarige leeftijd om te werken voor een geluidsbedrijf. Daar bouwde en repareerde hij radio's, versterkers en platenspelers.
Hij meldde zich aan bij de Amerikaanse luchtmacht in 1948, waar hij verschillende radio- en wiskundecursussen volgde en basiselektriciteit doceerde.

Van 1950 tot 1958 werkte hij voor een commerciële audiofirma. In 1958 startte hij zijn eigen geluidsbedrijf: 'Select Sound Service', dat nog steeds bestaat.
Sinds 1950 verzamelde hij microfoons en gerelateerde informatie. Samen met zijn vrouw Ruth reisde hij door de VS om veel speciale items te vinden.

In 1970 opende hij het 'Bob Paquette Microphone Museum', dat een collectie van ongeveer 1200 microfoons heeft (het kan nog mogelijk zijn om het te bezoeken, als je contact opneemt met Select Sound Service).

Bob heeft talloze lezingen gegeven over de geschiedenis en evolutie van de microfoon en heeft veel artikelen over het onderwerp geschreven. Hij was waarschijnlijk de meest deskundige persoon op dit gebied ooit.

Zijn werk was een van de belangrijkste invloeden op mijn boek. Meer informatie over mijn boek is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

BOB N MICS
MUSEUM
Bob n museum
WE 397
RCA 74 prototype
RCA Hi Sensitivity mic
mic book book intro

Top: Bob Paquette in zijn museum

Midden: De eerste Western Electric condensator, RCA 74 B prototype & RCA Hi Sensitive mic

Links: Het book & Bob's illustraties

 

Bob youtube

Bob Paquette Microphone Museum op Youtube