uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND APRIL 2016

TURNER 101 A

 

 

De Turner 101 model is een van de heftigste ontwerpen in de wereld van de microfoons; een immense bruut, helemaal niet zo subtiel en gestroomlijnd als veel andere Turner modellen. Omdat dit ontwerp ruimte diende te bieden aan zowel een ribbon als een dynamisch element, moest het uiteraard groot en zwaar zijn en dat is precies wat dit model uitstraalt.

De 101 serie bestond uit drie types: de eenvoudige standaard 101 A, met een richting gevoelig opname patroon, gecreëerd door de gecombineerde output van het ribbon en dynamisch element, de luxe 101 B die kan worden geschakeld tussen ribbon, dynamische en de gecombineerde output van beiden en broadcast model 101 C, een 101 B met een vergroot frequentiebereik. Ze werden maar een paar jaar geproduceerd, na de Tweede Wereldoorlog. Later zou Turner een stijlvoller model produceren: de Turner 77, binnenin was het ontwerp waarschijnlijk ongewijzigd.

Slechts drie bedrijven ooit hebben microfoons gemaakt waar het richting gevoelige opnamepatroon werd gecreëerd door het combineren van een band en een dynamisch element. Allen waren gebaseerd op het originele ontwerp van de Western Electric 639 A, uit 1939: Western Electric, American en Turner en alleen Turner maakte twee verschillend ogende modellen.

Al deze microfoons waren duur en van hoge kwaliteit, maar de fabricage was complex; de twee elemnten moesten steeds zorgvuldig worden gematched voor een correcte output. Andere fabrikanten, zoals Shure wisten met gebruikmaking van maar 1 element uiteindelijk ook een goede richtinggevoelige microfoon te maken die wel makkelijk en goedkoper kon worden geproduceerd. De Shure 55 cardioïde dynamische microfoon, kostte minder dan twee derde van de dual-capsule-modellen, wat één van de oorzaken is waardoor die van de markt verdwenen, hoewel Altec, het bedrijf dat WE's audio divisie gekocht had, de alom bekende en gewaardeerde 639 A en 639 B nog jarenlang bleef maken.

Het is ironisch dat juist Shure onlangs een nieuwe microfoon presenteerde... met een 'dual capsule technology'; de KSM8 dualdyne zangmicrofoon heeft twee dynamische elementen.

Turner werknemers hadden een inspirerende werkplek; langs de productielijn waren vele schilderijen tentoongesteld, de meeste, zestig verschillende werken, van Marvin Cone, een kunstenaar die zijn hele leven in Cedar Rapids bleef wonen, de stad waar de Turner fabriek was gevestigd. Vandaag de dag groeit de populariteit van zijn werken en hun waarde stijgt dienovereenkomstig en haalt hoge prijzen; in 2012, werd zijn 'Stone City Landschap', uit 1936, verkocht door Sothebys voor $ 750,000. Tijdens de pauzes konden de arbeiders naar opgenomen klassieke muziek luisteren.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Turner 101 A
Turner 101 A open
Turner 101 ad