uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND JULI 2015

AMERICAN D 22

 

 

De Amerikaanse D 22 is een omni directionele dynamische microfoon, uit de jaren vijftig, met een opmerkelijke uiterlijk.
Het bedrijf, uit Pasadena Californië, doopte het moderne design 'FULL VISION', voor zowel artiest, als publiek. Hij was bedoeld voor gebruik bij interviews op tv en voor spraak bij live geluid en kon snel worden losgenomen uit de statiefklem, voor gebruik als hand microfoon. De kleur was ofwel zilver of goud. De body werd gemaakt van 'Duraliminum', het membraan was een micro-metaallegering, behandeld tegen corrosie. Hij was uitgerust met een standaard XLR connector; wat nog niet gebruikelijk was in die jaren.

De eendere D 33 had veel betere specificaties (40 Hz - 15 kHz vs 100 Hz - 8 kHz voor de D 22) en was bestemd voor studio opnamen. Beide modellen waren voorzien van een schuif schakelaar om de impedantie te veranderen, onder de naamplaat op de zwarte onderkant van de microfoons.

Een ander kwaliteitsmodel van het Amerikaanse bedrijf was de D 44, een dynamische omni, speciaal gericht op de opname van geluid voor films, deze had een rubberen ophanging waardoor het op een 'hengel' kon worden gemonteerd (een studio boom-pole om de microfoon op afstand te kunnen richten). Ontwerp en specificaties waren vergelijkbaar met die van de D-33.

American produceerde ook stijlvolle varianten van de WE 639 microfoon, met een band- en een dynamisch element om een richting gevoelig pick-up patroon te creëren; de American DR 330 (en de DR en DR 331 332, beiden van mindere kwaliteit). Deze modellen zijn ook zeer gewild bij verzamelaars.

Het bedrijf werd gekocht door de Elgin Watch Company, in de jaren vijftig en uiteindelijk overgenomen door Electro Voice. Na een paar jaar bëeindigde EV de productie van deze microfoons en verdween American van de markt in de vroege jaren zestig.

 

American D 22