uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND JULI 2019

PARMEKO NR.104

 

 

In de begintijd van de ontwikkeling van de microfoon werden soms vreemde en prachtige ontwerpen geproduceerd. Omdat ze het centrale punt waren wanneer ze werden gebruikt, werden microfoons vaak gemaakt om er indrukwekkend uit te zien; mensen waren zich goed bewust van de kracht van deze 'Oren van de Wereld'. Ze vormden de brug tussen degenen vóór de microfoon in een radiostudio en het groeiend aantal luisteraars, of artiesten op het podium en hun ademloze publiek. Deze 'zenders' moesten respect afdwingen.

Het zou nog lang duren voordat iemand oneerbiedig genoeg zou zijn om een ​​'mike-drop' te overwegen.

Hoewel deze Microfoon van de maand werd geproduceerd in 1935, of zelfs iets later, is het een koolstofmicrofoon, gebaseerd op het originele Reisz-ontwerp (Mic van de maand juni 2018) uit 1923. De behuizing is gemaakt van bakeliet in plaats van marmer.

De eerste goede dynamische microfoon, de Western Electric 618, was al in 1931 geïntroduceerd, maar sommige fabrikanten dachten nog steeds dat er een toekomst was voor koolstofmicrofoons van goede kwaliteit.
Een van deze fabrikanten was Parmeko (Partridge & Mee Ltd), opgericht in 1927 in Leicester, tegen 1935 hadden ze ook een filiaal in Londen.

Parmeko heeft allerlei electronische onderdelen gemaakt, zoals transformatoren en luidsprekers. Het nu vergeten bedrijf was destijds bekend. Sommige van hun luidsprekers (gebaseerd op een Amerikaans ontwerp) werden, aan het einde van de jaren dertig, door de BBC gekozen voor gebruik in de studio ze zouden daar tot het einde van de jaren vijftig dienst blijven doen. Het bedrijf zelf bleef actief tot ten minste 1968.

Ik ben nog nooit een ander exemplaar van dit type tegengekomen, dat werd voorafgegaan door een ander op Reisz gebaseerd model. Later, in de jaren veertig, werd een koolstof handmicrofoon geproduceerd.

Dit model 104 heeft een heel aparte vormgeving, hij trekt altijd de aandacht met zijn bijna steampunk-achtige looks. Hoewel de geluidskwaliteit volgens de huidige normen slecht is, blijft het een geweldig decorstuk en daarom heeft hij ook al in Nederlandse films en tv-series gefigureerd.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Het enige boek over vintage microfoons.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

 

Parmeko Nr.104
Parmeko back
bac

Top: het imponerende uiterlijk van de Parmeko no.104

Midden: detail & achterkant - de grote schroef sluit de vulopening voor de koolstofkorrels.

Onder: het geluid & pre WW2 Parmeko advertenties

Luister naar de Parmeko no. 104

Parmeko 2nd ad Parmeko ad