|
De Fostex M 80 RP (Gereguleerde Fase), is een minder bekende microfoon, afkomstig van de luidspreker fabrikant Fostex, een firma die ook koptelefoons en multi trackers maakt. Het Japanse bedrijf besloot in 1980 tot een revolutionair concept voor hun RP microfoonserie: een geprinte ribbon, waarmee de beste eigenschappen van een condensator- en een bandmicrofoon werden gecombineerd en er minder vervorming bij hoge volumes optreedt. De basisconstructie van een printed ribbon microfoon bestaat uit een membraan ingeklemd tussen twee concentrische ringen van magneten. Het membraan is gemaakt van een extreem dunne plastic film, waarop een aluminium spoel wordt aangebracht. Geluidsgolven komen via de openingen tussen de binnenste en buitenste ring magneten en door het gat in het midden. De constructie is symmetrisch, net als de traditionele ribbon elementen, wat resulteert in een microfoon met een bi-directionele (8-vormige) karakteristiek. Door deze constructie was hij robuuster dan de oude bandmicrofoons, maar het geluid is bijna eender, met fluweelzachte hoge tonen en een zeer natuurlijke klank. Door deze eigenschappen zijn ze geliefd in opnamestudio's, worden ze gebruikt voor radio voice-overs en zelfs op het podium.
Dit model M 80 RP kan worden gebruikt voor zang, strijkers, blazers, percussie en overheads. Er waren ook een paar uni directionele types: de 55 RP, voor vocaal gebruik in de studio en op het podium, en de 77 RP, speciaal voor bas instrumenten, zoals kick drum, cello en contrabas.
Fostex heeft een tweetal van de modellen (M 11RP uni- en M 88 RP bi-directioneel), rond 2000, opnieuw uitgebracht. Deze werden met de hand gebouwd en waren vrij duur, met prijzen van meer dan duizend dollar. Zowel de originelen als hun remakes verschijnen zelden op de markt, maar ze blijven populair en helaas ook vaak prijzig. Meer informatie over deze microfoons is te vinden op de geweldige website van Professor Stanley Coutant: http://www.coutant.org/1.html.
Het bedrijf gebruikt deze techniek ook voor hun professionele koptelefoons, maar helaas niet meer voor hun microfoons. |
|