uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND MEI

B&O BM 5 Stereo

 

 

De microfoon van deze maand is een stereo bandmicrofoon en stamt uit de zestiger jaren, maar is nog steeds geliefd bij zowel verzamelaars als gebruikers in de studio. Zoals de meeste bandmicrofoons heeft hij een '8' opnamepatroon, wat inhoudt dat hij aan de voor- en achterkant even gevoelig is en aan de zijkanten ongevoelig voor geluid. Het opgenomen geluid klinkt bijzonder natuurlijk en aangenaam.

Het ontwerp bestaat eigenlijk uit twee microfoons die op elkaar zijn gemonteerd: de B&O BM 6 en de BM 7. Ze werden ook los verkocht, als 'groeiset' voor mensen die niet meteen het hele bedrag konden betalen, of voor mensen die aan een mono microfoon genoeg hadden. De BM 6, de onderste van de twee, had aan de bovenkant een zwarte plastic kap (zoals de BM 7 op de afbeelding heeft), als die verwijderd werd kwam er een 5 polige DIN aansluiting tevoorschijn waar de BM 7 dan op geschoven kon worden en ...voila, ineens was het een stereo microfoon geworden! Het bovenste gedeelte kan worden geroteerd ten opzichte van het onderste deel, zodat de opnamehoek (en het stereobeeld) breder of smaller kunnen worden gemaakt al naar gelang de wens van degene die opneemt.

Terwijl de meeste fabrikanten in de zestiger jaren al lang waren afgestapt van het maken van bandmicrofoons, leverde B&O met de BM 5 een prestatie van formaat, zodat er toch heel wat mensen hem hebben aangeschaft destijds. Dat zorgt er ook voor dat ze nog steeds regelmatig opduiken op de 2e hands markt.

Een moderne versie wordt gemaakt in Amerika, door Royer labs: de SF 12, deze versie ziet er hetzelfde uit, maar is niet draaibaar (met een vaste hoek tussen de capsules van 90 graden), heeft sterkere magneten en is qua impedantie aangepast aan moderne apparatuur. Net als B&O vroeger, zijn ook de Royers zeer prijzig, maar ze worden begeerd door velen en klinken prachtig, o.a. als overheadmicrofoon voor drums of bij klassieke opnamen.

Sommigen vinden de B&O BM 5 nog steeds te prefereren, al is de output zachter zodat de signaal-ruisverhouding iets minder goed is.

B&O BM 5