uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND MEI 2014

MICROTECH GEFELL PM 860

 

 

De Microtech Gefell PM 860 stamt uit 1986, de nadagen van het Oostblok. Destijds was de DDR het 'Silicon Valley' achter het Ijzeren Gordijn: de technisch geavanceerde apparatuur kwam hier vandaan. Hij werd ontwikkeld in samenwerking met de RFZ (Oost Duitse omroep) en het Moskouse 'NIFKI Institut' (voor film en cinematografie)

Door de gedwongen scheiding tussen Oost en West was de technologische ontwikkeling aan beide kanten heel anders. Toen Neumann Berlijn opnieuw ging samenwerken met het oorspronkelijke Neumann Gefell en de ingenieurs de Oost Duitse microfoons op de testbank legden kwamen ze tot de verrassende conclusie dat het Westen achter liep in de ontwikkeling van microfoons!

De PM 860 (en de latere opvolger M900 en de M910) microfoons hebben een capsule gemaakt van keramisch materiaal dat onder hoge druk en bedekt met chroom wordt geperst - technologie die is ontwikkeld in Moskou, geperfectioneerd door Microtech Gefell, en afwijkt van alle Westerse microfoon ontwerpen.

De PM 860 is een hoogwaardige condensatormicrofoon, bedoeld voor studiogebruik, maar ook op het podium komt hij prima tot zijn recht. Hij beschikt over twee schakelaars (een laag af -10 dB bij 60 Hz en een 10 dB verzwakking, voor hele harde geluidsbronnen). In de eerste plaats is het een zangmicrofoon, daarnaast tevens perfect voor piano, saxofoon, electrische gitaar, bas, basgitaar en percussie. Hij wordt qua klank ook wel vergeleken met de Neumann U 89. In 2010 besloot Neumann Gefell om de microfoon opnieuw uit te brengen, nu met 48 volt fantoomspanning in plaats van een aparte voeding, zoals vroeger. De prijs is stevig: 1650 €, de technische specificaties zijn exact gelijk aan de oude versie, maar nu is hij in witte of zwarte uitvoering verkrijgbaar.

Van de oorspronkelijke versie zijn er zo'n duizend verkocht; de fabriek doet nog steeds onderhoud en reparaties, dus wie er 2e hands een PM 860 koopt voor rond de 250 € (plus 50 € voor een voeding of 100 € voor ombouw naar 48 Volt) heeft iets unieks in handen.

Omdat Sennheiser in 1992 Neumann GMBH Berlijn overnam, maar de Neumann familie wel weer het eigendom terugkreeg van de oorspronkelijke vestiging in Gefell, is dit bedrijf de enige echte resterende Neumann fabrikant, al mogen de produkten niet zo worden genoemd; de huidige naam is MTG (Micro Tech Gefell). In een aantal van de microfoons wordt nog altijd gebruik gemaakt van de legendarische M7 capsule, die altijdjj exact zo wordt vervaardigd als door Georg Neumann werd bepaald, in de veertiger jaren.

Gefell PM 680

Boven: 1986 versie

Onder: 2010 reissue (foto MTG)

MTG PM 860