uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND NOVEMBER 2014

AKG D 99 'HARRY'

 

 

De microfoon van deze maand is een apart geval: een binaural systeem dat bestaat uit een dummy menselijk hoofd, dat een dynamische omni directionele microfoon bevat, gemonteerd in elk oor. Het hoofd is ontworpen om op een echt menselijk hoofd te lijken, de akoestische kwaliteit moet gelijk zijn, om de 'juiste' hoofd-gerelateerde transfer functie (HRTF) te bereiken. Met een dergelijk systeem is het mogelijk om geluid dat een driedimensionale geluidservaring geeft, mits afgespeeld over een koptelefoon. Een extreem precieze lokalisatie van de richting waaruit het geluid komt wordt bereikt, en dat kan komen van 360 graden rondom. Zonder gebruik van een koptelefoon is dit effect niet hoorbaar en onbruikbaar.

AKG was een van de weinige bedrijven die dit systeem voor amateur-opname enthousiasten heeft geproduceerd. 'Harry' stamt uit het begin van de jaren zeventig en omdat er geen stroom nodig was voor de microfoons, kon het deel uitmaken van een zeer draagbaar opname systeem, voor gebruik op uiteenlopende plaatsen, zoals concertzalen of natuur locaties.

Sennheiser volgde een andere gedachtengang: men produceerde een dummy hoofd zonder microfoons, een soort koptelefoon, met daarin twee condensator microfoons, kon erop geplaatst worden, maar mensen konden er ook voor kiezen om het systeem te gebruiken op hun eigen hoofd. Dit 'koptelefoon' idee wordt nog steeds gebruikt door Soundman, voor hun OKM systeem. Andere merken hebben vergelijkbare versies.

Binaural Recording bleek zeer nuttig voor hoorspelen en voor het luisteren naar muziek op de koptelefoon te zijn. Een van de artiesten die deze techniek benutten was Lou Reed, hij gebruikte het op drie albums: 'Street Hassle', 'the Bells' en 'Take No Prisoners'. Sommige koptelefoon fabrikanten produceerden ook sample cd's, om het effect te laten horen.

Dummy Heads met microfoons worden nog steeds gemaakt door de firma Neumann. Ze worden meestal gebruikt voor meetdoeleinden, zoals bijvoorbeeld om de invloed van lawaai op de arbeidsplaats te bestuderen onder realistische omstandigheden.

 

AKG D99 BINAURAL