uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND NOVEMBER 2020

GRAMPIAN MC

 

 

Ik moet toegeven: ik heb een enorm zwak voor grote oude microfoons en het model van deze maand, de 'Grampian MC, is één van de indrukwekkendste. De afmetingen van 150 mm x 95 mm x 70 mm en het gewicht van 1528 gram laten daar geen twijfel over bestaan.

Hij stamt uit de begintijd van de geluidsversterking: productie begon tussen 1933 en 1936. De vorm lijkt enigszins op de box condensatormicrofoons uit die periode.

De MC is mogelijk de eerste microfoon van Grampian Reproducers, hoewel hun model MCR rond dezelfde tijd werd gemaakt. Beiden waren dynamische typen en deelden de unieke connector, anders dan die van alle andere merken.

Het label laat zien dat deze MC werd geproduceerd in Kew, Surrey, rond 1937 verhuisde Grampian naar Feltham, Middlesex.

Later werd het model MC omgedoopt tot MCS, zoals te zien is in de advertentie uit 1945: 'Personality by PA '.

Hoewel de microfoons omnidirectioneel waren, lieten de sleuven aan de boven- en zijkanten geluidsgolven toe om de achterkant van het plastic (?) diafragma te bereiken, waardoor ze bij hogere frequenties enigszins richtinggevoelig waren.

Het MCR-model was het meest succesvolle van de twee en werd tot ver in de jaren vijftig, misschien zelfs tot in de jaren zestig, geproduceerd. Hun werkingsprincipe was hetzelfde: een enorme magneet met een lichtgewicht trechter die aan een spreekspoel was bevestigd. Grampian adverteerde wel dat het ontwerp van de MCR voortdurend werd verbeterd, naar de modernste normen.

Helaas werken mijn MC en MCR niet meer, dus ik kan jullie niet naar hun geluid laten luisteren.

Beide typen demonstreren het gebrek aan vooruitgang in het ontwerp van Britse microfoons tussen de voor- en naoorlogse periode; begrijpelijk aangezien het VK na de Tweede Wereldoorlog veel tijd nodig had om de industrie en economie weer op te bouwen.

Grampian Reproducers was een bekende Britse fabrikant van audioproducten, zoals luidsprekers, versterkers, grammofoons en opnameapparatuur. De meeste producten waren semi-professioneel, bedoeld voor PA. Grampian verwees daar zelfs naar in hun naam, door het te spellen als GrAmPian (zie het MC-label).

De veergalm-units van Grampian waren wél professionele producten en waren in de jaren zestig en zeventig in veel Britse studio's te vinden.

Dit zijn twee van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Het enige boek over vintage microfoons.

Meer informatie daarover, of bestellen: www.witnessesofwords.com

wow cover

 

Grampian MC
Grampian MC back

Grampian ad ca 1940

Grampian MC shield

Top: de robuuste vorm van de Grampian MC

Midden: achterkant, advertentie uit 1945 en label van de MC

Onder: het model MCR en reclame uit 1953

Grampian MCR

Grampian MCR ad