uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND OKTOBER 2013

SENNHEISER MD 21 U

 

 

De Sennheiser MD 21 U omni directionele dynamische microfoon is uit 1953. Hij was van staal en had een geïntegreerde schroefdraad voor een microfoonstandaard. Dit type was ontwikkeld voor de Duitse omroep, bedoeld als universele mic, voor spraak en muziek.

De MD 21 U was klein, robuust en zeer ongevoelig voor plopgeluiden en windgeruis, wat hem een instant hit maakte bij verslaggevers. Hij wordt na 60 jaar nog altijd in grote aantallen gebruikt en verkocht, waardoor het een van de alleroudste microfoons in productie is.
Enkele honderdduizenden zijn er geproduceerd.

De latere uitgaven zijn zwart (de vroegste waren grijs of brons, net als de linker op de foto, gemaakt voor Grundig ), maar het ivoor kleurige type, rechts op de foto, is nog steeds vaak te zien op persconferenties en bij sportuitzendingen.

In de jaren zestig werd hij ook veel gebruikt door zangers en andere entertainers, als solistenmicrofoon. Toen podium monitors gebruikelijk werden (zodat zangers in staat waren om zichzelf en de muziek beter te horen), werden omni directionele mics niet langer gebruikt, omdat directionele types veel meer volume leverden zonder feedback. Dit gaf zangers de vrijheid om dichter bij de luidsprekers te staan zonder het risico op het verschrikkelijke gehuil van de feedback.

In 2000 werd een gemoderniseerde versie gepresenteerd, de MD- 22 , een slanker model met een kunststof behuizing, maar de productie eindigde al na een paar jaar, de MD 21 bleef als eenzame overwinnaar achter.

 

we 630