uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND SEPTEMBER 2013

WESTERN ELECTRIC 630

 

 

De Western Electric 630 dynamische microfoon werd gelanceerd in 1935. De diameter van de microfoon was slechts 6,5 centimeter en hij werd meer dan twintig jaar op grote schaal gebruikt door journalisten van over de hele wereld.
Het was de eerste microfoon die je echt in iemand zijn gezicht kon duwen. De 630s waren zeer betrouwbaar en veel kleiner dan de omvangrijke vroege types. De akoestische schijf was bedoeld om alle frequenties gelijkmatig het element te laten bereiken, bij verticaal gebruik, waardoor het een omnidirectioneel opnamepatroon kreeg. In horizontale positie was hij 'semi' directioneel.
De BBC gebruikt de Engels versie, de STC 4021, bijgenaamd "Apple and Biscuit". Bewezen robuust genoeg voor gebruik buiten, werden een aantal van deze verborgen in bloembedden of struiken, voor het BBC tv-programma 'Better Homes and Gardens'. Bij de paardenraces op Ascot werden ze verstopt in de hagen waar de paarden overheen moesten springen.

Ook al was het een kwaliteits microfoon, hij werd het meest gebruikt voor talk-back doeleinden.
Op de White Stripes album "Elifant" (2003), is een lied, genaamd "the Apple and Biscuit", genoemd naar de microfoon, die deel uitmaakt van de inventaris van de vintage Toe Rag studio, in Londen, waar ze de opnames maakten. Hij werd gebruikt als ambience(ruimte) microfoon voor de drums.

Bijna iedereen is toch bekend met het geluid van deze microfoon, want de capsule werd ook ingebouwd in de Western Electric 639 (en de Britse STC 4033), samen met een band-element. Deze microfoons werden veel voor film en tv producties gebruikt, tot halverwege de Sixties.

we 630