uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND APRIL 2015

RESLO RBT / L

 

 

De Reslo RBT / L is een kleine Engelse bandmicrofoon, gemaakt vanaf het einde van de jaren vijftig, hij had een bi-directioneel opname patroon. Het vrij eenvoudig ontwerp bevatte een ribbon (aluminium bandje) in een bakelieten frame, dat in zijn geheel gemakkelijk te vervangen was. Iets wat vaak nodig was, omdat het bandje gemakkelijk kapot kon gaan bij gebruik: bijvoorbeeld wanneer er tegen de microfoon geblazen werd. Akoestische pads konden worden aangebracht in de microfoon, om te harde geluiden te dempen of hem meer richtinggevoelig te maken, met alleen demping aan de achterkant.
Ze werden gemaakt tot het einde van de jaren zestig en werden veel gebruikt voor P.A. en thuis, in combinatie met een bandrecorder.
De BBC stelde een aangepaste versie voor, het type VRM / T (Velocity Ribbon Mic) met een andere transformator, verminderde demping en een omgekeerd magneetsysteem. Hoewel de specificaties lager waren dan die van de studio microfoons, waren er een aantal toepassingen in de tv-studio, waar hun kleine formaat en discrete uitstraling een voordeel waren. Ze werden gebruikt bij TV spelletjes en voor spraakregistratie in programma's waar microfoons 'in beeld' te zien waren.

Tegenwoordig bouwt het Britse bedrijf XAudia Elektrik (www.xaudia.com) RBT / L Reslos om naar de 'Beeb' versie, met een geweldig klinkende mic als resultaat.


De RBT / L wordt vaak aangeduid als de 'Beatles mic' omdat deze microfoons werden gebruikt in de Cavern Club in Liverpool, voor de vocalen van de Beatles (ze werden ook gebruikt door veel andere Britse artiesten en in clubs in de jaren zestig). Veel van deze microfoons zijn nog steeds te vinden en zijn erg gewild, als gevolg van de Beatles connectie en hun jaren zestig geluid.

 

REslo RBT/L