uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND APRIL 2018

ARDENTE MC

 

 

Ardente Acoustic Laboratories, maker van deze maand 'Mic of the Month, was een Britse fabrikant uit Londen, vooral bekend om hun hoortoestellen. Maar het assortiment bestond uit veel meer:
Marine Sound Equipment; P.A. apparatuur, mobiel en permanent; Intercomsystemen; Aeronautical Installaties; Groeps hoorsystemen voor kerken, bioscopen en scholen, Audiometers en Verstaanbaarheidsindicatoren (?).

Het bedrijf werd rond 1930 opgericht door R.H. Dent en bleef tot diep in de jaren zestig actief. De oprichter veranderde slim zijn naam in het beter klinkende 'Ardente', de extra E aan het einde maakte het zelfs een beetje exotisch klinken.
Voor hun P.A. versterkers gericht op dancebands leverde het bedrijf ook microfoons. Sommige hiervan werden gemaakt door andere bedrijven, zoals Lustraphone, maar anderen waren van hun eigen merk.

De mooiste daarvan is deze Ardente MC (Moving Coil) - dynamische microfoon, van kort voor de Tweede Wereldoorlog.

De binnenkant lijkt veel op een luidspreker: een papieren conus met koperen wikkelingen die zich in de opening van een magneet bewegen. Dat was lang niet zo'n verfijnd ontwerp als de dynamische Western Electric microfoons van die tijd, die lichtgewicht diafragma's van duraluminium hadden.

De buitenkant is echter van een heel andere orde: niet veel microfoons zien er zo goed uit. Hij was duidelijk gemaakt om samen met de artiesten die hem gebruikten op het podium te schitteren.

Het ontwerp is uit de overgangsperiode toen microfoons niet meer door veren in een ring werden ondersteund, maar hij kon nog steeds op de 'oude manier' worden gebruikt, omdat er vier 'oren' aanwezig zijn.

De prachtige A en R aan de voorkant van de microfoon verwijzen natuurlijk naar hun maker.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Het enige boek over vintage microfoons.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

 

Ardente MC
Vera Lynn with Ardente
Ardente 1937 ad

Top: de prachtige Art Deco gestijlde Ardente MC

Midden, links: U.K. zangeres Vera Lynn met een Ardente MC, rond 1937, en rechts: een advertentie uit 1937, voor Ardente P.A. producten

Onder: advertentie uit 1939, voor Ardente hoortoestellen

Ardente hearing aid ad