uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND APRIL 2020

AMPERITE P.G.

 

 

De Amperite P.G. is een Amerikaanse dynamische microfoon, uit 1937, gemaakt in New York.

In dertiger jaren waren eigenlijk alle dynamische microfoons omni directioneel, dat wil zeggen rondom gevoelig. Voor P.A. gebruik leverde dat meestal problemen op: het gevreesde gehuil van 'rondzingen' kwam vaak voor, soms ruim voordat het geluid hard genoeg was om voor het publiek hoorbaar te zijn. Het was derhalve altijd zaak om de luidsprekers uit de buurt van de microfoon te plaatsen.
Daarom werd er door veel bedrijven getracht dit probleem op te lossen.

Een van de eerste pogingen daartoe werd gedaan door Amperite, met deze 'Pressure Gradient' (=Druk Gradiënt, het begrip 'Gradiënt' betekent klein verschil).

Tegenwoordig zijn alle richtinggevoelige microfoons druk gradiënt opnemers, maar voor zover ik weet is dit de eerste microfoon die zo werd genoemd.

Druk opnemers (omni's) hebben een membraan waarvan geluid alleen de voorkant bereikt.
Druk Gradiëntopnemers zijn aan beide zijden van het membraan 'open'. Omdat het geluid er iets langer over doet om de achterkant te bereiken, is er een klein faseverschil en dat geeft ook een drukverschil.
Hoe groter het drukverschil, des te groter is de uitslag van het membraan en omdat de invalshoek van het geluid het drukverschil beïnvloed is de gradiëntopnemer richtinggevoelig.

Amperite doopte het opname patroon van de P.G. 'elipsoïde', de eerste echt richtinggevoelige (cardioïde) zou pas twee jaar later door Shure worden gepresenteerd: het model 55.

Dat nam niet weg dat in 1937 velen erg blij waren met de Amperite P.G., waarbij ook niet onbelangrijk was dat het formaat van deze microfoon klein was: 7,5 cm lang en 11 cm hoog. Artiesten waren voor het publiek dus goed zichtbaar achter deze microfoon, terwijl hun gezicht bij de grote bandmicrofoons vaak helemaal verdween.

Dat de microfoons niet erg licht van gewicht waren, met hun 615 gram, maakte niet uit: ze werden toch altijd op een statief geplaatst.

Het model werd tot tenminste 1952 geproduceerd.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Het enige boek over vintage microfoons.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Amperite PG
elipsoid pattern

Top: de modern vormgegeven P.G.

Midden: het elipsoïde opname patroon en optionele plastic ring

Onder: het geluid en reclame materiaal voor de P.G.

Luister naar de Amperite P.G.H. (Hoogohmige versie)

baffle
amperite PG ad
PG Dynamic