uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND AUGUSTUS 2017

Bang & Olufsen Koolmicrofoon; de eerste B&O, uit 1936

 

 

B&O 'Beolit' : "de Deense microfoon is nu een feit"

Dit eerste in Denemarken gemaakte product was een koolmicrofoon, net zoals de bekendere Reisz-microfoons, die sinds het begin van de jaren twintig de vroegst gebruikte professionele modellen waren bij de (Europese) Radio stations.

De simpele, maar verfijnde, Art Deco vorm is een vroeg voorbeeld van de stijlvolle ontwerpen die de Deense B&O audio producten wereldwijd bekend zouden maken.

Het materiaal dat werd gebruikt voor de behuizing was geperst 'Beolit', een Bakeliet-achtig product. B & O beweerde dat dit aanzienlijk betere bescherming bood aan de koolstofkorrels, vergeleken met de marmeren blokken die Reisz gebruikte. Van de speciaal geselecteerde koolstofkorrels en het proces dat ze ondergingen, werd gezegd dat deze de ruis tot een minimum zou beperken. Het membraan was gemaakt van cellofaan en de microfoon was voorzien van een rubberen band die het mogelijk maakte om hem te bevestigen aan een ringvormige statiefhouder.

De microfoon werd gevoed door een 4,5 volt batterij en kon direct op een radiozender , of, in combinatie met een speciale transformator, op een platenspeler worden aangesloten.

Bang & Olufsen werd opgericht in 1925 door twee vrienden die besloten om radio producten te gaan maken.

Het duurde even voordat hun "Kulskorner" (koolstofpoeder) ontwerp klaar was om het in serie productie te maken. Het bedrijf wilde er zeker van zijn dat alle geproduceerde microfoons aan hun hoge kwaliteitseisen zouden voldoen. Hoewel het principe van een koolstofmicrofoon eenvoudig is, blijft het produceren van een uniform product complex.

In 1936 werd hij gepresenteerd; de Deense pers was vol lof en achtte de prijs redelijk in vergelijking tot de buitenlandse concurrenten.

Rond die tijd verkozen veel landen nationale producten boven die uit het buitenland; het soort trots dat leidde tot enkele van de donkerste pagina's in de geschiedenis.

B&O zou later veel van zijn radio en luidsprekerproducten 'Beolit' gaan noemen, ook al waren ze niet van dat materiaal gemaakt.

Vorig jaar vond ik eindelijk een van deze eerste B&O-microfoons; het is één van de zeldzaamste in mijn collectie en informatie erover is erg schaars. Daarom heb ik een B&O advertentie en een Deens radio magazine artikel, uit mei 1936 toegevoegd.

In mijn boek is er maar één afbeelding van dit model, met de Deense zangeres Ingelise Runde, waarschijnlijk van een oude B & O advertentie (zie afbeelding).

Veel meer modellen zijn te vinden in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht.

Meer informatie daarover op: www.witnessesofwords.com

wow cover

B&O carbon microphone

B&O carbon mic back
B&O ad 1936

Boven: de stijlvolle B&O

Eronder: de achterkant met het B&O logo en advertentie voor de Deense B&O "de Deense microfoon is nu een feit"

Hiernaast: bespreking in Deens radioblad uit 1936

Onder: geluid en advertentie met Deense zangeres Ingelise Runde

B&O Radiomagasin 1936

B&) Ingelise Runde