uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND AUGUSTUS 2021

RCA MI 6203 VARACOUSTIC - Het 'Gaspedaal'

 

 

Met de MI 6203 ontwikkelde RCA een nieuw idee in bandmicrofoonontwerp. Alle eerdere modellen waren bidirectioneel en prijzig, bedoeld voor de professionele broadcastmarkt.

Om een ​​directioneel model te maken, combineerde Harry Olson, de legendarische uitvinder van RCA, in het 77A model, twee ribbons om een ​​richtinggevoelig patroon te creëren. De prijs van de 77A was enorm, net als de behuizing, een granaatachtige bus. Olson verkleinde de microfoonafmetingen in de latere modellen 77 B en 77 C, waarin hij één ribbon gebruikte als twee aparte delen, ook die modellen waren prijzig en kwetsbaar.

Met de Varacoustic introduceerde hij een bandmicrofoon die zowel directioneel, bidirectioneel als omnidirectioneel kon functioneren. De verschillende instellingen zijn te maken met een schuifregelaar aan de achterkant. Deze MI6203 was bedoeld voor PA gebruik, in omroepinstallaties en voor amateurradiostations. Ook bij artiesten werd hij populair, in een tijd dat er nog weinig richtinggevoelige microfoons bestonden.

Voor de latere iconische 77 D werd dezelfde motor (ribbon en magneet) gebruikt, maar de sluiter en akoestische kamer zijn anders. Al met al klinkt de 77D beter en de Varacoustic-behuizing degradeert het geluid verder.

Varacoustics werden gemaakt van 1945 tot 1950, in twee uitvoeringen: de hoogohmige variant heette MI 6204. De latere SK 50, met eenzelfde uiterlijk, werd van ca 1950 tot 1960 gemaakt. De hier afgebeelde versie, met een iets andere behuizing, is gemaakt door RCA Engeland. Deze behuizing is beter ontworpen dan het Amerikaanse origineel, waarbij de twee delen vaak van elkaar wijken, door de extra schroeven bij de Britse versie wordt dit voorkomen.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Het enige boek over vintage microfoons.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

RCA MI6203 Varacoustic

RCA Varacoustic advertentie

RCA MI6203 back

Top: RCA Varacoustic, Britse versie

Midden: reclame uit de veertiger jaren en achterkant mic

Onder: geluid en Orson Welles voor een MI 6203

Luister naar het geluid van de RCA Varacoustic

Orson Welles with RCA MI6203 Varacoustic