uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND AUGUSTUS 2016

LOMO 82 A 5

 

 

De Lomo 82 een 5 is een dynamische microfoon met een richtinggevoelige karakteristiek, geproduceerd in de Sovjet-Unie, van rond 1960 tot in de tachtiger jaren.
Hij was bedoeld voor spraak en muziek, zowel voor live geluid als in de studio. Hij beschikt over een vrij groot diafragma en is nuttig voor bassige instrumenten, zoals floor toms, kick en basgitaar. De hogere frequenties rond 10.000 Hz worden ook geaccentueerd, net als in de moderne AKG D 12 VR, die is bedoeld voor versterking van de kick-drum.

Sommige van deze microfoons kwamen in de jaren zeventig in het Westen terecht; het gerucht gaat dat Pink Floyd ze gebruikten het voor hun opnames van 'Dark Side of the Moon', in de Abbey Road Studios, als drum en gitaar microfoon.

De 82 A 5's zijntegenwoordig nog steeds te vinden in vintage studio's, net als Lomo's topmodel; de 19 A 19 buizen microfoon, die net zo goed is als de Neumann condensator microfoons. Ze worden vaak tweedehands aangeboden, bijvoorbeeld op Ebay, voor bedragen vanaf 100 Dollar.

Lomo is een reusachtig groot bedrijf uit St.Petersburg en produceert optische en opto-elektronische apparaten. De fabriek werd opgericht in 1916, het allerbekendste Lomo product is de enorm populaire point-and-shoot camera (geproduceerd tot 2005), die zo uniek is, dat de gebruikers een 'Lomography' beweging oprichtten.

In de jaren vijftig begon Lomo met het produceren van professionele microfoons voor KINAP, de Russische leverancier van cinematografische producten (Leningrad, sinds 1926). In de jaren tachtig werkten bij Lomo 30.000 hoogopgeleide werknemers en ingenieurs. Tegenwoordig heeft het nog 8.000 werknemers, die de productie van raketgeleidingssystemen en wetenschappelijke apparatuur.

In 1991 werd Lomo geherstructureerd, microfoon productie eindigde, en hun productielijnen werden vernietigd. Niet alle know-how ging verloren, een paar ingenieurs begonnen met een nieuw bedrijf: Nevaton, dat nu condensator microfoons van uitmuntende kwaliteit produceert .

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Lomo 82 A 5
Lomo manual
Lomo pasport
frequency plot