uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND DECEMBER 2020

NEUMANN KM140 - DE LAATSTE ECHTE NEUMANN?

 

 

Natuurlijk ben ik niet alleen geïnteresseerd in de prachtige ontwerpen en de rol in de geschiedenis die ik vaak belicht in de Microfoon van de Maand bijdragen, de pure audiokwaliteit die sommige microfoons kunnen produceren is een van mijn grootste interesses.

Wanneer mensen het hebben over kwaliteitsmicrofoons, is de naam Neumann vaak de eerste die in ze opkomt.
Ik moet toegeven dat ik niet veel over Neumanns schrijf, en ik heb er ook niet veel van. Andere mensen worden nooit moe om ze te noemen en te prijzen, dus ik kan de aandacht elders richten, op andere geweldige, maar minder bekende, microfoons.

Ik voel me echter verplicht om een ​​Neumann te prijzen die vaak over het hoofd wordt gezien; niet zo gek, als je weet dat deze microfoon slechts 92 mm x 22 mm x 22 mm is en slechts 80 gram weegt.
Die microfoon is de Neumann KM 140, onderdeel van het modulaire KM 100 systeem dat het bedrijf in 1988 introduceerde, speciaal bedoeld voor tv- en opnamestudio's.

Het hele assortiment bestond uit 7 verschillende 'actieve' capsules (Omni, Cardioïde, Hypercardioïde, Figuur 8 etc), de KM 100 voorversterker en accessoires voor bijna elke toepassing (zie brochure).

In 1988, een jaar voordat de Berlijnse muur viel, had het bedrijf Neumann het moeilijk, ze produceerden prachtige microfoons, maar geen winst. In 1989 verkocht de familie Neumann hun aandelen van de firma aan Sennheiser, die andere bekende Duitse microfoonfabrikant, die de eigen productie had gerationaliseerd en hetzelfde zou doen voor Neumann: fabricagekosten verlagen, meer en eenvoudigere producten verkopen.

In 1994 werd de KM 184 gepresenteerd, een gemoderniseerde versie van de legendarische Neumann KM 84.
Volgens de specificaties (en Neumann-medewerkers) zou de KM 184 hetzelfde klinken als de KM 140, voor de helft van de prijs vanwege het niet-modulaire ontwerp.
In werkelijkheid verschilt het geluid van deze microfoons; de KM 184 is schriller, minder aangenaam voor het oor, hij is ook langer: 107 mm.

De meer muzikale kwaliteiten van de KM 140, en de vaak geliefde KM 150, worden door velen erkend; toen ik werkte in het Muziekgebouw aan 't IJ, een locatie voor moderne en klassieke muziek in Amsterdam, waren we blij om KM140's te gebruiken, de KM 184's bleven werkloos, wanneer we de keuze hadden.

In veel studio's gebeurt hetzelfde, velen geven zelfs de voorkeur aan de KM 140 boven de oude KM 84's, en hoewel Neumann de productie rond 2002 stopte, zijn er nog steeds veel in gebruik.

Het KM 100-systeem was nooit bedoeld om in grote aantallen te verkopen, maar is nog steeds tweedehands te vinden, ze zijn prachtig modern vintage, sommigen prefereren ze zelfs boven het Schoeps CMS-assortiment, vanwege hun zijdezachte geluid. Ze blinken uit op piano, akoestische gitaar, als spot- of ruimtemicrofoon, ook geweldig als stereopaar, voor opnames; klein maar fijn!

Dit zijn misschien wel de laatste Neumanns waar kostenbesparingen niet bij de ontwerpers aan de orde waren, alleen de geluidskwaliteit was van belang.

Veel meer modellen zijn te vinden in mijn boek Witnesses of Words. Het énige boek over vintage microfoons.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Neumann KM140
Neumann KM140b

Top: de ongelooflijk kleine KM 140

Midden: blik op de andere kant

Onder: de mini electronica, sound & KM 100 systeem brochure

KM100 electronics

De klank van de KM140

KM100 capsules