uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND FEBRUARI 2019

WESTERN ELECTRIC 618

 

 

Hoewel de dynamische microfoon in Duitsland uitgevonden was, werd het een Amerikaanse versie, ontwikkeld bij Bell Labs. die geschiedenis zou schrijven:

De WE 618 was een doorbraak: de eerste professionele dynamische microfoon.

Gemaakt door Western Electric, in 1931, was dit een overal inzetbare microfoon, zeker ook omdat hij geen omvangrijke externe voeding nodig had, zoals de kool- en condensator microfoons van die tijd.

Hij had een uitstekende kwaliteit, was betrouwbaar en had een diameter van maar 8 centimeter. Al snel werden ze overal gebruikt, door verslaggevers op locatie en in de studio.

De Amerikaanse president Roosevelt gebruikte ze voor zijn 'fireside chats', radiouitzendingen die in het hele land te ontvangen waren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit type microfoon, als onderdeel van de oorlogsinspanning, in de VS ook door andere bedrijven gemaakt; de firma's American, Turner en Webster.

De Engelse versie, de STC 4017 (Standard Telephone and Cables, een Britse divisie van Western Electric), uit ongeveer 1933, werd meer dan twintig jaar lang door de BBC gebruikt.
Churchill sprak zijn oorlogstoespraken er voor uit, om de moraal van het Britse volk tijdens WW 2 op te peppen.

Gemonteerd op en tegenover een parabolische reflector, werden ze ook gebruikt op opnametrucks om geluid op te vangen van grote afstand (minstens 25 meter).

In de VS combineerde Paramount Film Studios de WE 618 met een bundel buizen van verschillende lengte, dit kreeg de bijnaam 'de machinegeweermicrofoon'.

In het bandmicrofoontijdperk werden ze vaak gebruikt als 'spotmicrofoons' (heel dicht bij de geluidsbron).

Deze microfoons waren bijna onverwoestbaar en veel ervan werken nog steeds. Hun grootste probleem was de kabelconnector, die er gemakkelijk uitviel. STC besloot om het ontwerp in drie individuele terminals te veranderen. waar de kabel direct op kon worden geschroefd. De WE 618 op de foto is uitgerust met een Cannon XLR-connector; een modernere oplossing en tegenwoordig de industriestandaard.

Dit is een van de vele modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Het enige boek over vintage microfoons.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

WE 618
WE 618 back side
Orson Welles

Luister naar het geluid van de WE 618 bij deze 'vintage' opname van Big Bo: 'Back Water Blues'

Boven: WE 618 achterkant & Orson Welles tijdens de 'War of the Worlds' opname voor CBS radio

Onder: schematisch diagram van de WE 618

WE 618 schematic