|
De Philips 4225 is een kleine koolmicrofoon, uit de eerste helft van de dertiger jaren. Het was waarschijnlijk het derde model dat de firma uit Eindhoven uitbracht.
Koolmicrofoons waren destijds nog het meest gebruikte type: betrouwbaar en met een hoge output. Maar altijd waren ze groot en zwaar en dus niet bepaald handzaam.
Philips bracht daar met de 4225 verandering in, deze microfoon was slechts 55 mm in doorsnee, 20 mm dik en woog maar 180 gram. Philips baseerde dit model op hun grote model 4210 en maakte daar een miniatuurversie van. Het was een mooi maar ook degelijk model, met gouden kontakten, om storingen door corrosie tegen te gaan.
Het resultaat was een kleine geweldenaar, met een goede geluidskwaliteit, die niet enkel op een statief gebruikt kon worden, maar ook in het knoopsgat van een colbertjasje gestoken kon worden van een reporter of een spreker, voor mobiel gebruik.
Daarmee was de eerste Lavalier microfoon uitgevonden; het woord lavalier, dat in het Frans 'sierlijke hanger' betekent, word gebruikt als aanduiding voor microfoons die op het lichaam gedragen kunnen worden.
Het ontbreken van het, tot dat moment immer noodzakelijke, statief werkte bevrijdend voor menig spreker en kon ook een ongedwongener presentatie mogelijk maken.
Philips leverde ook een versie met een speciale bakelieten bureaustandaard met batterijen (2 D cellen) en een transformator, het type 4247, waarin de 4225 microfoon bevestigd was, maar er ook eenvoudig uit genomen kon worden.
De draaiknop onder de microfoon schakelde het systeem in en functioneerde ook als volumeregelaar.
Philips baseerde vervolgens een hele serie microfoons op de 4225, waarvan de buitenkant anders was, maar de binnenkant eender: de 4241, met flexibele metalen arm, voor gebruik in de auto, de 4325 handmicrofoon, de weerbestendige 9523, voor marinegebruik en tenslotte de 9526, een chromen versie voor podiumgebruik.
Al deze microfoons werden tot ver in de veertiger jaren gemaakt.
Om het medium radio te promoten en de verkoop van de Philips radio's te stimuleren, lanceerde Philips in 1929 'De Stem Van De Reus'. Dat was een tot mobiele studio omgebouwde vrachtwagen die jarenlang door binnen en buitenland toerde en grote massa's mensen op de been bracht. Zo konden die het nieuwe wonder dat de radio was zelf beluisteren.
Er werd, via een platenspeler, muziek ten gehore gebracht, maar er werden ook toespraken voor de microfoon gehouden. Wellicht heeft deze 'kleine reus' daar ook een bijdrage aan geleverd.
Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Het énige boek over vintage microfoons.
|
|
|
Top: Philips 4247 combinatie en 4225 close up
Onder: achterkant van de 4247, het geluid van de 4225
Knoopsgat gebruik, De Stem Van De Reus en 1940 folder
|
|
|
|
|
|
|