uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND FEBRUARI 2021

ELECTRO-VOICE 650

 

 

De Electro-Voice 650 heeft een heel bijzonder uiterlijk, dat onmiddellijk herinneringen oproept aan de science fiction strips van de veertiger en vijftiger jaren van de vorige eeuw.

De vorm wijkt af van bijna alle andere ontwerpen van de firma en doet meer denken aan de styling van concurrent Turner, die zich specialiseerde in modellen die eruit zagen alsof ze bedoeld waren voor gebruik op Mars en verder weg gelegen planeten.

De microfoon werd uitgebracht in 1949 en was één van EV's topmodellen. Een kwaliteitsproduct, speciaal ontworpen in samenspraak met radio technici, om te voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die middengolf en fm radio en de televisiezenders stelden.

De EV 650 beschikte over een uitstekende geluidsweergave en een enorm hoge output met een heel goede signaal ruisverhouding, daarnaast was hij schokbestendig en uitermate betrouwbaar.

Elke individuele 650 werd uitgebreid getest voor hij de fabriek mocht verlaten en de bedrijfszekerheid van het model bleek zo groot dat veel 650's probleemloos meer dan tien jaar functioneerden in vele radio en tv studio's.

Zoals veel van de dynamische microfoons uit die tijd had hij een omni directionele opname karakteristiek, waardoor de bewegingsvrijheid van de presentatoren werd vergroot.
Bij gebruik van richting gevoelige microfoons diende men steeds precies dezelfde afstand te houden, anders veranderde de frequentieweergave teveel, wat een onrustig geluidsbeeld opleverde.

De speciaal ontwikkelde Electro-Voice 345 shock mount (schokdemper) voorkwam dat externe schokken of trillingen de microfoon konden bereiken.

Ook de connector was modern: een Canon XL-3 aansluiting zorgde ervoor dat kabels snel vervangen konden worden als dat nodig was.

Electro-Voice zou hierna nog heel veel modellen uitbrengen, maar qua vormgeving is er nooit meer zoiets aparts als de 650 en de iets eenvoudiger 645 gepresenteerd.

Veel meer modellen zijn te vinden in mijn boek Witnesses of Words. Het énige boek over vintage microfoons.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

 

Electro-Voice 650
EV 650 back view

EV 650 side view

Top: de buitenaardse vorm van de EV 650

Midden: achter- en zij-aanzicht

Onder: advertentie, klank, specs en prachtige foto van Peter van Amstel

EV 650 ad 1949

Luister naar

de klank van

de EV 650:

 

EV 650 specs
EV 650 artistic view