uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND FEBRUARI 2023

WESTERN ELECTRIC 318-W CHAU-PHONE

 

 

De Western Electric 318-W 'Chau-phone' of Chauffeur Phone, uit 1914, was een vroege koolstofmicrofoon met één kool "button", het element was hetzelfde als dat van de Western Electric telefoonmicrofoons van die tijd.

De behuizing bestond uit een metalen voorplaat, een zwartgemoffeld metalen achterkant, een korte metalen steel en een bakelieten handvat, om de microfoon in de hand te houden. Een kleine push-to-talk schakelaar completteerde het ontwerp.

De patenten, op de achterkant van de behuizing, zijn voor het telefoonelement (1913) en het ontwerp van devormgeving van de behuizing (1914).

De microfoon was onderdeel van een communicatiesysteem voor luxe auto's, waarbij de passagiers in een comfortabele cabine zaten, terwijl de chauffeur buiten, vooraan achter het stuur zat. Hij was niet beschermd tegen de elementen en daarom vaak gekleed in dikke kleding, plus een pet en een vliegeniersbril.

Het systeem was voor eenrichtingscommunicatie: de passagiers konden de chauffeur instrueren, die een luidspreker dicht bij zijn oor had.

Het 'push to talk'-systeem voorkwam dat de chauffeur zijn 'superieuren' af kon luisteren, en aangezien het een tijd was waarin het personeel niet geacht werd terug te praten tegen hun meesters, was het genoeg voor de chauffeur om zijn bevelen te bevestigen door handgebaren te gebruiken of misschien gewoon door een knikje.

Het complete systeem omvatte de 318-W microfoon , een luidspreker en een 6 volt batterij.

Microfoons uit die tijd waren niet van geweldige kwaliteit, maar het systeem was hiervoor meer dan goed genoeg: wat ruis in het signaal kon niemand iets schelen, als de bestuurder de boodschap maar begreep.

Volgens de advertentie was het niet nodig om de stem te verheffen bij het gebruik van de Chau-phone, zelfs niet in situaties met veel en lawaaierig verkeer.

Western Electric bracht hetzelfde systeem uit als 'Shawphone', als oproepinstallatie.

Dit soort microfoons is bijna onverwoestbaar, dat bewijst het bijgevoegde geluidsfragment: de microfoon werkt na meer dan honderd jaar nog steeds, dus alle lof voor Western Electric en zijn medewerkers.

Ik heb meerdere van dit soort microfoons in mijn verzameling, ze werken allemaal nog. Ze kunnen mogelijk allemaal zijn gebruikt als chauffeurstelefoons, maar ze kunnen ook zijn gebruikt voor luxe versies van dictografen.
Ze zijn in ieder geval erg elegant vormgegeven.

Rolls Royce rustte hun Silver Ghost-model uit met een zilveren chauffeurstelefoon, die moest tenslotte net zo luxe zijn als de auto. De luidspreker van de chauffeur was waarschijnlijk van een bescheidener ontwerp en uitvoering.

Veel meer modellen zijn te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

WE 318-W Chau-phone
Chau-phone back

Top: de elegante Chau-phone en achterkant

Onder: klank, element, advertentie en luxe auto met chauffeur, de luidspreker is zichtbaar naast zijn hoofd

Luister naar de klank van de Chau-phone

Chau-phone element
Chau-phone ad
chauffeur car