uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND FEBRUARI 2024

NEUMANN KMS 150

 

 

Ik wil echt niet beweren dat vroeger alles beter was, maar voor deze microfoon van de maand geldt dat toch écht wel. In december 2020 beschreef ik de Neumann KM 140 als laatste echte Neumann, de KMS 150 is er nauw aan verwant en heeft dezelfde sublieme kwaliteit.

Hoewel deze dezelfde capsule heeft als de kleine KM 150 (KM 100 voorversterker met KM 50 met hypernier opnamekarakteristiek), maakte Neumann hier een robuuste hand-held zang en instrumentmicrofoon van, bedoeld voor zowel het podium als de studio. In de extra stevige metalen behuizing zijn twee verzonken schakelaars, voor 10dB afzwakking, voor heel luide zangers of instrumenten, en een laag af filter. De voorversterker en de capsule zijn akoestisch geisoleerd en daardoor schokvrij. De korf heeft twee lagen stevig gaas, wat popgeluiden voorkomt, maar wel zo transparant is dat het alle frequenties, van laag tot hoog, goed doorlaat.

Juist de transparantie van het opgenomen geluid en de natuurlijke klank maken dat dit model uiteindelijk toch veel mooier klinkt dan zijn opvolger, de nu alom (door anderen) geroemde KMS 105.

Sinds Neumann opgekocht is door Sennheiser is alle productie 'kosten effectief'. De verkoopprijs van de KMS 150 lag rond € 1600, de KMS 105 kost ca. € 600: een enorme reductie, die niet alleen het gevolg was van slimmer produceren. Dat de prachtige houten bewaardoos werd vervangen door een simpel nylon tasje met ritssluiting maakte ook niet het verschil.

Je zou bijna kunnen spreken van een placebo effect: wie tegenwoordig een Neumann koopt denkt het allerbeste te gaan gebruiken, maar kostenbesparing komt op de eerste plaats, waardoor de klant in feite de helft van de aankoopsom kwijt is aan de naam 'Neumann' en de rest aan een product dat nooit echt legendarisch zal worden vanwege zijn kwaliteit.

Neumann maakte vanaf 1972 zangmicrofoons voor op het podium. Het eerste model was de KMS 85, 'het stoplicht', de tweede de KMS 84, uit 1977, een KM 84 microfoon in een steviger behuizing, met schakelaars voor laag af filter, voor gebruik dichtbij en -10dB verzwakking. De KMS 140 nier en 150 hypernier, uit 1988, en vanaf ca 1996 de huidige KMS 104 en 105. Deze laatsten hebben geen schakelbaar laag af filter, ze zijn enkel bedoeld om héél dichtbij te gebruiken, optimaal op 5 cm, daarmee zijn deze typen minder veelzijdig en worden derhalve door Neumann ook niet als instrumentmicrofoon gepresenteerd. Omdat ook de -10 dB schakelaar ontbreekt zijn de moderne versies minder precies af te stemmen op de gebruiker. De afmetingen, 175 mm lengte x 48 mm doorsnee, het gewicht van 285 gram en de technische specificaties zijn praktisch gelijk gebleven.

De klank van de moderne versies is minder muzikaal, ze klinken scherper, net zoals de KM184 ten opzichte van zijn voorgangers. Daardoor kunnen sommige zangers last krijgen van te scherpe S-klanken (sibilance).
Daarmee is niet gezegd dat de KMS 104 en 105 slechte microfoons zijn, integendeel, maar ze staan niet op eenzame hoogte en het verdient absoluut aanbeveling voor diegenen die overwegen om zo'n € 600 uit geven aan een zangmicrofoon, om ook de alternatieven van bijvoorbeeld Shure en DPA grondig te testen.

Wie toch wil kiezen voor een vintage KMS 105 zal dieper in de buidel moeten tasten áls er al een exemplaar te vinden is, gelukkig zijn ze bijna onverwoestbaar.

Veel meer modellen zijn te vinden in mijn boek Witnesses of Words. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Neumann KMS150 b
Neumann KMS 85 & KMS 84

Top: lelijk maar prachtig, een zwaar gebruikte Neumann KMS 150, en zijn voorgangers, de KMS 85 'Stoplicht' en de latere KMS 84

Onder: klank, frequentie plot van de KMS 150 & KMS 105, KMS 140 & KMS 150 gebruiksaanwijzing en de KMS 150 in zijn houten kist

Luister naar de klank van de Neumann KMS 150

Neumann KMS150 &105 frequencies
Neumann KMS140_150 manual
KMS150 boxed