uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND JANUARI 2019

AMERICAN C 6

 

 

Niet alle microfoons zijn technisch gecompliceerde producten, soms zijn ze zelfs bijna kinderlijk eenvoudig in termen van constructie en technologie. Deze microfoon van de maand is er een van.

De Amerikaanse C6-kristalmicrofoon, uit 1939, gemaakt in Inglewood Californië, is heel eenvoudig: een bescheiden buitenkant met daarin een kristalelement.

Zoals alle kristalelementen is het gebaseerd op de patenten van de (Amerikaanse) firma Brush, die dit ontwerp in de jaren twintig van de vorige eeuw had ontwikkeld. Maar dit is een zeer goed klinkende versie, die de tand des tijds heeft doorstaan ​​en nog steeds een mooi sterk signaal geeft.

Tegenwoordig zijn mondharmonicaspelers de meest enthousiaste gebruikers van dit type microfoon, voor hen is het net zo belangrijk hoe zo'n model in de hand ligt ('kan worden gecupt'); geen probleem, de kleine C6 past perfect in de hand. Veel mondharmonicaspelers zouden een moord kunnen doen voor deze vette klank.

Net als sommige andere microfoonfabrikanten heeft American ook een dynamische versie van dit model uitgebracht: de D 6, met een hogere prijs ($ 26 in plaats van $ 16) en een iets subtieler vormgegeven grill.
Er zijn er ongetwijfeld veel meer verkocht van de kristalversie, want voor het gebruik, voor PA, amateurradio of omroepinstallaties, zal er weinig verschil zijn geweest tussen de twee versies.

De standaard op de foto is gemaakt door Astatic (een andere vurige maker van kristallen microfoons), en bestaat uit een metalen voet en een houten handvat dat kan worden opgetild om de microfoon in de hand te houden.

Veel meer modellen zijn te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Het enige boek over vintage microfoons, meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

 

American C6
C6 close

Boven: de eenvoudige C 6

Midden: C 6 close up

Onder: advertentie uit 1939 voor de nieuwe C 6

Hoor het geluid van de C6

C6 ad