uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND JANUARI 2020

AMPERITE RBH

 

 

De Amperite RBH bidirectionele bandmicrofoon, uit 1937, was een professioneel model uit de Amperite fabriek in New York.

Hij was beschikbaar in verschillende versies: RBHn - hoge impedantie, RBMn - 200 Ohm lage impedantie, beide met kabelconnector en schakelaar, plus de RBSn en RHSn met iets lagere output en een vaste kabel. Beschikbare kleuren waren donkergrijs (gun-metal), leisteen grijs, gebroken wit en chroom.

Vreemd genoeg heeft de microfoon uit mijn verzameling het label RAH, wat suggereert dat het een zeer vroege versie is. Hij werd vakkundig gerestaureerd door Stewart Tavener, van het Britse Xaudia.

Ik ben er erg aan gehecht omdat het van de Nederlandse firma Polygoon-Profilti kwam. De legendarische Nederlandse commentator Philip Bloemendal sprak er door, in de jaren 1946-1950, voor het Polygoon Journaal, het wekelijkse bioscoopnieuws.

Bloemendal leverde 40 jaar commentaar bij de journaals en werd bekend als 'De Stem Van Het Polygoon Journaal'.

Amperite breidde het assortiment verder uit met het model RBHk (later RSHK) en RBMk die een 'akoestische compensator' hadden om hoge frequenties te versterken (voor gebruik dichtbij, waar het nodig was om het dreunende geluid van het nabijheidseffect te compenseren), dit maakte ze geschikt voor zowel dichtbij praten als opname op grotere afstand. Zie de tweede advertentie onderaan deze pagina.

Amperite werd in 1922, in New York, opgericht door Samuel Ruttenberg en begon met het produceren van automatische aanpassingsweerstanden voor buizenradio's en stuurapparaten.

Eind jaren dertig ontwikkelden ze ook een lijn microfoons. Deze werden geadverteerd als 'Studiomicrofoons tegen PA-prijzen, de ultieme microfoonkwaliteit' en waren gegarandeerd bestand tegen 'gooi- en smijtwerk'.

Aangezien Amperite de voornaamste microfoonproducerent van New York was, werden de microfoons in het Big Band-tijdperk in veel van de clubs, balzalen en studio's gebruikt.

Ze zouden eind jaren dertig en veertig een favoriet worden van veel vocalisten in New York, zoals Billie Holiday en Frank Sinatra.

Amperite maakte ook een contactmicrofoon: de Kontak 'SKH Musicians Mike' voor alle snaarinstrumenten, inclusief piano's, alsmede voor harmonica's en accordeons.

In 2002 werd Amperite onderdeel van de Olympic Controls Corporation, het is nog steeds gevestigd in New York. De productie van microfoons eindigde in de jaren vijftig.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Het enige boek over vintage microfoons.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

 

Amperite RSHK
Amperite RSH ad 1937

switch

Top: Amperite RBH, chroom uitvoering

Midden: advertentie uit 1937 en RAH typeschild

Onder: Billie Holiday en 'Acoustic Compensator' advertentie

Billie Holiday with Amperite RSH

RSH