uk flagEnglish

NL vlagNL

 

MICROFOON VAN DE MAAND JULI 2017

AKG C 535 EB

 

 

Tijd om aandacht te besteden aan een graag geziene vintage microfoon: de AKG C 535 EB, een cardioïde condensator *) microfoon van studio kwaliteit, die ook uitstekend op het podium dienst doet, vooral voor zang.

Tijdens het kijken naar Glastonbury 2017 raakte ik opgewonden toen Barry Gibb, de laatste der BeeGees, het podium betrad; niet dat ik fan van zijn muziek ben, maar ik herkende meteen de microfoon die hij gebruikte als de AKG C 535 EB, en ik ben wel een fan van dat model.

Dit prachtige ontwerp werd in 1973 door AKG geïntroduceerd. Het was bedoeld voor podium- en studiogebruik, niet alleen voor zang, maar ook veel instrumenten, zoals fluit, klarinet, akoestische gitaar en nog veel meer. Sommigen prefereren hem zelfs voor het uitversterken van snare drums.

De C 535 EB heeft een ingebouwde vierwegschakelaar om het signaal aan te passen: 1: recht, 2: laag af filter, voor gebruik dichtbij, 3: -14 db, voor luide signalen en 4: basbegrenzer om het nabijheidseffect tegen te gaan. Dit maakt de microfoon uiterst flexibel en velen hebben ontdekt dat hij een geweldige geluidskwaliteit levert.

De frequentie respons van de microfoon is zeer vlak, met een kleine 2 dB stijging tussen 7 en 12 kHz, dit geeft een open geluid met veel helderheid en is flatterend, maar niet scherp, zoals sommigen van de concurrentie.
Een van de eerste bekende gebruikers was Frank Sinatra, vele anderen volgden.
Hij is al 44 jaar in productie, maar in januari 2017 presenteerde AKG een opvolger: de C 636, waarvan AKG zegt: "met de C 636 hebben we hetzelfde geluid bewaard en het ontwerp bijgewerkt met state-of-the- Art technologie om een ​​podiummicrofoon te creëren die de beste geluidskwaliteit en onstage betrouwbaarheid combineert. "

Ik heb hem nog niet gehoord, maar het nieuwe model mist de vierwegschakelaar, wat me nogal sceptisch maakt over de vergelijking. AKG heeft meer modellen uitgebracht die niet in de schaduw kunnen staan van hun voorgangers.
Op dit moment verkoopt de C 535 EB nog steeds, voor ongeveer 100 € minder dan de C 636 en het is zeker de moeite waard om hem te proberen, als je op zoek bent naar een geweldige alleskunner voor zang en instrumenten.

*) Het is niet een echte condensator, zoals vele andere AKGs, maar een Electret (van ELECTRostatische en magneET), wat een capsule betekent met een stabiele diëlektrische condensator die een gepolariseerde achterplaat heeft, waardoor de platen permanent geladen zijn, terwijl de platen In echte condensators stroom nodig hebben.
De lading moet langer dan honderd jaar meegaan, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je C 535 EB je ooit in de steek zal laten (ik weet niet zeker wat de letters EB betekenen, misschien Electret Backplate?). Sommigen zeggen dat de capaciteit van electrets afneemt met de tijd, maar mijn eigen oude en vertrouwde C 535 EB heeft daar totaal geen last van.
Electrets hebben wel stroom nodig voor hun ingebouwde voorversterker, vaak 48 v Phantom power (veel goedkopere electrets gebruiken een ingebouwde batterij).

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

AKG C 535 EB
AKG C 535 EB service doc
AKG C 535 frequency chart
AKG C 535 EB specs