uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND JULI 2020

DRALOWID REPORTER

 

 

De Dralowid Reporter, een koolmicrofoon uit 1932, was een van de eerste betaalbare semi professionele microfoons. Hij werd geproduceerd in Berlijn, Duitsland en werd gebruikt door radioverslaggevers of door mensen thuis, in combinatie met de ook door Dralowid geleverde grammofoon waarmee zelf platen konden worden opgenomen. Van deze microfoons werden er vele duizenden verkocht en ook nu worden ze nog regelmatig tweedehands aangeboden.

De Dralowid (afgeleid van DRAhtLOse WIDerstand= draadloze weerstand) fabriek heette oorspronkelijk Steatit-Magnesia AG, er werden technische keramische onderdelen gemaakt voor de Electro(nica) industrie, sinds 1921. Na de naamsverandering in 1927 richtte men zich ook op de radio industrie. Veel onderdelen werden geperst uit de bakelietachtige kunststoffen Steatit en Melalith.
Zo ook de behuizing van de Reporter microfoon, dat was een aanzienlijke kostenbesparing ten opzichte van het originele Reisz ontwerp dat gebruik maakte van een uitgehold marmerblok. De productiesnelheid was daarnaast ook veel hoger, zodat de microfoons betrekkelijk voordelig konden worden aangeboden.

Het tafelmodel DR 1 en de DR 2 standmicrofoon hadden een voet waarin een blokbatterij en een uitgangstrafo waren ondergebracht en een aan/uitschakelaar met een lampje dat aangaf wanneer de microfoons signaal afgaven.

Veel verslaggevers gebruikten het tafelmodel ook als handmicrofoon, zoals Otto Clement, die in 1935 verslag deed voor Radio München, vanuit een viermans bobslee, op de baan van de Olympische Winterspelen. Omdat er, naast de bestuurder en remmer, ook nog een zendertechnicus aan boord was en er een flinke hoeveelheid batterijen mee moesten, was de bob door alle extra gewicht, op een haar na uit een 7 meter hoge bocht gevlogen. De bob's snelheid was ook hoger dan normaal, terwijl Otto enthousiast verslag deed aan de luisteraars.

Dralowid was zelf ook enthousiast, in het bedrijfsblad Dralowid Nachrichten werd krijgshaftige taal niet geschuwd en 'in het rijk teruggekeerde landgenoten uit het Rijnland' (Saarland stemde in 1935 om weer deel te worden van Nazi Duitsland) werden hartelijk verwelkomd.
De Reporter microfoon werd aangeprezen voor gebruik in combinatie met de Deutsche Arbeitsfront Empfänger, de bedrijfsradio die de propaganda van de Nazi's op elke werkvloer in Duitsland moest laten klinken.
De Führer zelf was ook, sprekend voor de DR 1, te zien op reclamemateriaal van het bedrijf.
Dralowid was zwaar betrokken bij de oorlogsinspanning en leverde onder andere electronica voor de sturing van de V2 vliegende bommen en maakte daarvoor tijdens de oorlog gebruik van dwangarbeiders.

Na de oorlog werd de Berlijnse fabriek genationaliseerd door het DDR bewind, in West Duitsland werd er een nieuwe Dralowid fabriek gebouwd, die uiteindelijk in 1970 in AEG op zou gaan.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Het énige boek over vintage microfoons.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

DRALOWID REPORTER
Dralowid brown
Dralowid tag
1935 ad
Bobbing

Top: de Dralowid Reporter in witte uitvoering

Daaronder: een bruine uitvoering en het schild achterop

Midden: krijgshaftige taal: 'Ridders veroverden wereldrijken, dralowid onderdelen beheersen de wereld', en de bobsleerit

Onder: geluid, poster uit 1932 voor de Radio tentoonstelling in Berlijn en folder

Beluister het geluid van de Dralowid Reporter

Dralowid 1932
advert