uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND JULI 2021

SONY C535P

 

 

Sony heeft een naam hoog te houden, als maker van kwalitatief hoogstaande condensator microfoons. De 'modern vintage' richting gevoelige C535P, is daarop zeker geen uitzondering.
In pro audio kringen wordt deze kleinmembraan microfoon vergeleken met de legendarische Neumann KM 84, waarbij menigeen de voorkeur geeft aan de C535P en deze beschouwen als de veelzijdigste kleinmembraan condensator, ooit gemaakt, met een unieke satijnen klank.
Zelfs de vergelijking met de Schoeps Colette serie wordt niet geschuwd en dat is toch echt een serie die voor velen op eenzame hoogte staat.

Veel bekender dan deze kleine geweldenaar is het scala aan grootmembraan modellen van Sony: de C38 (mic van de maand maart 2014), C 48 en superluxe C 800, allen werkpaarden die in veel studio's te vinden zijn.
De C535P, gemaakt vanaf eind tachtiger jaren tot ca 2010, eerst in zilverkleur, later in zwart, is van eenzelfde hoge kwaliteit.
De verkoopprijs was ook even hoog als die van de C38.

De microfoon heeft een -10dB verzwakker en kan een hoge geluidsdruk aan, hij is bij uitstek geschikt voor piano, akoestische gitaar, overheads, percussie, ambience en nog veel meer toepassingen.

Naast deze uitvoering leverde Sony ook de C536P, waar het mebraan haaks op de lengterichting van de microfoon was gemonteerd: een 'side address' type, dat verder dezelfde eigenschappen had als de C535P.

Buiten Japan zijn deze typen nooit veel verkocht, maar ondanks hun faam zijn de 2e hands prijzen hooguit de helft van die van een KM84, dus absoluut het overwegen waard...

Tegenwoordig produceert Sony twee SDC ECM-100 condensators, een omni en een directioneel type. Dit zijn electrets van hoge kwaliteit die concurreren met DPA, maar dat is een ander verhaal, misschien voor vintage microfoon liefhebbers van de toekomst.

Veel meer modellen zijn te vinden in mijn boek Witnesses of Words. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Sony C535P
Sony C535P back
Sony C series specs

Geluid van de C535P

Top: zwarte uitvoering van de C535P

Midden: andere kant, specs en geluid

Onder: C535P en C536P infoblad

Sony C535P specsheet