uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND JUNI 2015

TURNER 34 X

 

 

De Microfoon van de Maand is er deze keer eentje die niet vanwege zijn goede geluidseigenschappen wordt uitgelicht, maar puur om zijn bijzondere uiterlijk: de Turner 34 X is een van de opvallendste vormen waarmee ooit een microfoon gestyled is. Dit is puur Fifties design en dit model had zeker niet misstaan aan boord van een ruimteschip, als het vroegere ruimtevaart optimisme was uitgekomen en toeristen een tripje door het Zonnestelsel konden maken.

De 34 X is een semi richtingsgevoelige kristalmicrofoon, uitgebracht in 1947, die was bedoeld voor P.A. gebruik in situaties waarbij snel feedback optrad, voor omroepinstallaties en voor thuisgebruik in combinatie met een bandrecorder. De kop is 90° kantelbaar, zodat hij ook omni-directioneel benut kon worden, met sprekers er omheen. Hoewel het vochtgevoelige kristal element afgeschermd was tegen vocht, zodat het redelijk betrouwbaar was, bleef de kwaliteit ondergeschikt aan die van dynamische elementen. Terwijl Turner bijna al hun modellen leverde in dynamische- en kristalversies, werd dit model enkel als X, de Turner codering voor een kristal element, geleverd. Van de meeste 34s die nu nog opduiken is het element al lang geleden stuk gegaan, zoals bij de meeste mics van dat type.

Toch blijft het model enorm tot de verbeelding spreken en er zijn diverse microfoon makers die ze customizen en voorzien van een modern dynamisch element. Daarnaast is er door de Amerikaanse firma Heil een remake geproduceerd:' the Fin', met een goed dynamisch element en vier blauwe LEDs die kunnen oplichten bij gebruik.

De firma Turner, die helaas niet meer bestaat, was een vreemde eend in de bijt; waar andere bedrijven voortkwamen uit de kringen van radio enthousiasten, lag de oorsprong van Turner heel ergens anders, namelijk bij de begrafenisonderneming van Turner senior. Toen het in 1925 zoon David opviel dat de rouwdiensten in zijn vaders mortuarium voor veel bezoekers onverstaanbaar waren, huurde hij een electro technicus in om een P.A. systeem voor hen te ontwerpen. Dat werkte perfekt en David demonstreerde het systeem in 1930 tijdens een landelijke begrafenisondernemersconventie voor een enthousiast gehoor. Velen wilden ook graag zo'n systeem en de fabricage ging van start. Toen bleek dat de beschikbare microfoons ook te wensen over lieten, begon Turner in 1931 die ook te maken. Vele jaren was Turner een belangrijke producent voor vooral de Amerikaanse markt, totdat het uiteindelijk in 1979 opging in het grotere Telex concern. Telex werd in 2006 weer overgenomen door de Bosch Group, waar ook Dynacord en Electro-Voice deel van uitmaken.

 

Turner 34X