uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND MAART 2018

BEYER DYNAMIC M 260

 

 

De Beyer (Dynamic) M 260 bandmicrofoon, mic van deze maand, dateert uit 1962 en is een echte vintage klassieker.
Hij werd geïntroduceerd samen met de M 130 (bi-directioneel opamepatroon) en M 160 (hyper-cardioïde), maar in tegenstelling tot deze twee heeft deze maar één enkele ribbon in plaats van twee, zijn geluid wordt vaak vergeleken met dat van dure condensatormicrofoons.
Alle drie de modellen hebben een groot aantal fans onder studio-engineers en musici.
Het opnamepatroon van de M 260 is hyper-cardioïde en heeft een rechte frequentiekarakteristiek van 50-18.000 Hz. De succesvolle broers waren strikt bedoeld voor het opnemen van instrumenten of omgevingsgeluid, maar de M 260 was nóg veelzijdiger en was ook bedoeld als een handheld zang microfoon, behalve dat hij geweldig is voor het opnemen van overheads, blaasinstrumenten, piano en percussie. Hoewel hij maar één ribbon heeft, levert hij een hogere output dan de M 160.
De microfoon heeft het typische warme geluid van een bandmicrofoon, waarbij de lage frequenties worden geaccentueerd als hij dicht in de buurt van een geluidsbron wordt gebruikt.

De latere versie, de M 260-80, was niet alleen anders omdat hij zwart was, hij had een ingebouwd laag af filter bij 80 Hz, wat betekende dat hij niet langer extra vet klonk als hij dicht bij een geluidsbron werd gebruikt.

Andere bedrijven volgden hetzelfde gedachtenpatroon voor het ontwerp van hun hypercardioïde condensators; de Schoeps CM 640 en Neumann KM 85 hadden ook een laag af filter, waardoor ze alleen geschikt waren voor gebruik in de buurt van een geluidsbron (en ongeschikt voor opname vanaf grotere afstand).
Dit maakt de oudere versie nog populairder dan de zwarte opvolger, die tot voor kort werd verkocht, in totaal werden M 260s meer dan 50 jaar verkocht!

De M 260 was relatief klein voor een bandmicrofoon; de M 500 cardioïde zangmicrofoon, uit 1969, was een stuk groter, net als zijn moderne opvolger de TG V 90 R.
De kwaliteit van de M 260 is echt hoog en hoewel bandmicrofoons vaak te kwetsbaar worden geacht voor intensief gebruik, overleven ze het probleemloos en werken veel M 260 nog steeds.

Beyer maakte vroeger ook een andere versie, met dezelfde capsule, als een robuustere type (met een plastic behuizing!) bedoeld als zangmicrofoon voor entertainers: het model M 320 met een groter akoestisch labyrint, zoals de Amerikaanse legendarische RCA 77D en DX bandmicrofoons hadden.
Hoewel deze M 320 moeilijker te vinden zijn, zijn dat ook geweldige vintage microfoons en nog steeds erg bruikbaar tegenwoordig.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Het enige boek over vintage microfoons.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

 

Beyer M 260
Beyer M 260 -1962
Beyerdynamic M 260-80
Beyer M 260 uk ad

Boven: de originele grijze Beyer M 260

Midden: de folder uit 1962 sheet en de latere M 260-80 versie

Hiernaast: Amerikaanse advertentie voor de M 260

Onder: de M 320 advertentie en foto van de M 320 versie voor entertainers

Beyer M 320 uk ad
Beyer M 320