uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND MAART 2019

BEYER M 30 ; BEYER'S EERSTE RIBBON

 

 

Sommige vintage microfoons zijn zeldzaam.
Hier is een uniek model waarvan ik niet eens het bestaan vermoedde: de bidirectionele Beyer M 30 bandmicrofoon.

De Duitse firma Beyer, na een rechtszaak aangespannen door chemie gigant Bayer, omgedoopt tot Beyerdynamic, is waarschijnlijk het oudste bedrijf dat bandmicrofoons maakt. Sinds de zestiger jaren zijn die, met hun hoge kwaliteit en bescheiden formaat, niet meer weg te denken uit opnamestudio's. Ze worden zelfs live veel gebruikt door artiesten (zie de Beyerdynamic M260, mic van de maand maart 2018).

Maar het blijkt dat Beyer rond 1950 al twee bidirectionele modellen had uitgebracht: de M 30 studio microfoon en de semi-professionele M 31, beiden qua vorm geïnspireerd op de befaamde RCA 77 D.

Van de M 31 zijn nog wel een paar exemplaren bewaard gebleven, maar van de M 30 heb ik geen andere kunnen vinden, zelfs bij Beyerdynamic was er bijna niets, alleen een paar regels in een oude catalogus. Ze waren dus heel blij toen ik er een paar foto's van stuurde.

Hoewel de M 30 een torenhoge prijs had, van 700 D Mark (een Neumann U 47 kostte destijds 'slechts' 440 DM, de M 31 was 280 DM), was hij minder gesofisticeerd dan zijn Amerikaanse tegenhanger: een akoestisch labyrint ontbrak, wat zijn klank enigszins hol maakt. Mijn M 30 klinkt beduidend minder goed dan een RCA 77 D, maar de ribbon is versleten dus waarschijnlijk klonk hij origineel stukken beter.

Het aluminium bandje is in een speciale vorm geperst, net zoals bij de latere Beyer modellen. Volgens de originele specificaties had hij een ruim frequentiebereik: 40 - 15.000 Hz, ook zijn gewicht imponeert: 1,5 kg. Het serienummer is 24, hoeveel er in totaal ooit gemaakt zijn blijft een raadsel maar het waren er vast niet heel veel.

Meer modellen zijn te vinden in mijn boek Witnesses of Words. Het énige boek over vintage microfoons. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

 

Beyer M 30
M30 back side
M 30 side

Top: vooraanzicht van de M 30

Midden: achter- en zijaanzicht

Onder: de geopende M 30 toont de ribbon

M 30 ribbon