uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND MAART 2022

RCA 88-A / MI 4048A

 

 

De 88-A (MI 4048A), uit 1938, was de eerste echte dynamische microfoon van RCA. Hoewel het bedrijf al in 1933 een 'dynamisch' type had uitgebracht: de Type 50, qua vorm vergelijkbaar met Western Electric's 618 'zoeklicht'.

De 'inductor'-microfoon van RCA werkte echter volgens een ander principe: een dunne aluminium strip, gekoppeld aan een stijf diafragma, bewoog tussen twee magnetische polen. Het was een hybride ontwerp met overeenkomsten met bandmicrofoons en gewone dynamische microfoons.

RCA wilde waarschijnlijk de patentrechten van het dynamische microfoonontwerp van Western Electric omzeilen. Later gebruikte RCA hetzelfde inductorprincipe voor hun KN 1B-model (een eenvoudige microfoon, voor oproep en PA-gebruik).

De 88-A was de eerste RCA die werkte volgens het gebruikelijke dynamische principe. Het was een enorm robuust ontwerp, met Art-Deco en 'Space-Age' invloeden. Het had een sterke output en een geweldig vol geluid.

Het model maakte deel uit van het Broadcast-portfolio van het bedrijf, samen met de bekende banmicrofoons, en was bedoeld voor gebruik dicht bij, onder minder dan ideale omstandigheden, situaties waarin studiomicrofoons te veel achtergrondgeluid zouden kunnen opvangen.

De microfoon kon horizontaal (semi-directionele modus) of verticaal (omni-modus) worden gebruikt en was praktisch ongevoelig voor wind en vocht.

Door zijn kleine formaat en lichte gewicht kon hij gemakkelijk in de hand worden gehouden door journalisten. In combinatie met de nieuwe bandrecorder werd het een mobiele opname-unit, die journalisten de mogelijkheid bood om buiten de studio op locatie te werken.

Het einde van WO2 bracht niet alleen Coca Cola naar Europa; RCA 88's werden gebruikt voor de processen van Neurenberg, in 1945-46; de nazi-oorlogsmisdadigers spraken hun bekentenissen, of ontkenningen, in deze microfoons.

De 88 A was zo succesvol dat er veertien jaar verstreken voordat RCA besloot dit model eindelijk te vervangen door een moderner type: de BK 1 (mic v.d. maand mei 2016.

Door hun goede kwaliteit functioneren veel van deze microfoons nog altijd perfect.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Het enige boek over vintage microfoons.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

RCA 88-A
RCA spec sheet

Top: RCA 88-A & spec. sheet

Midden: geluid & RCA 88-A advertentie, uit 1939

Onder: Nazi's tijdens de Neuremberg processen, voor de RCA 88-A

Het geluid van de RCA 88-A

RCA 1939 ad
88-A_War criminals