uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND MEI 2018

AMPERITE RBLG - 'BRUTUS MAXIMUS'

 

 

De Amperite RBLG bandmicrofoon heeft een van de vreemdste vormen die ooit gebruikt is voor een microfoonontwerp.
Hij dateert van het einde van de jaren veertig, de aluminiumvorm werd waarschijnlijk als 'modernistisch' en misschien zelfs wel als stijlvol beschouwd, maar ik vraag me toch af wat de mensen bij Amperite, in New York City, dachten toen ze dit ontwerp goedkeurden.

Naar mijn mening is het niet iets dat elke artiest graag zou willen zien op het podium en zelfs in de (radio) studio moet hij zijn opgevallen tussen de ronde vormen van andere microfoons. Daarom heb ik hem de bijnaam 'Brutus Maximus' (de Grote Bruut) gegeven, hoewel ik me kan voorstellen dat andere mensen zelfs minder vleiende namen gebruikten om deze vreemde vorm te beschrijven.

De RBLG had een impedantie van 200 Ohm, zijn broer, de RBHG was de Hoog Ohmige versie, die ook werd verkocht door IBM (in een grijze uitvoering), misschien vond dat bedrijf het een geschikt ontwerp, passend bij hun grote typemachines en vroege computers.

Een zeer vergelijkbaar uitziende Amperite R80L was de studioversie, deze had een betere transformator en verticale spleten aan de voorkant, de zijkanten waren meer opengewerkt voor een betere luchtstroom.
Deze vreemde ontwerpen waren de laatste die Amperite ooit maakte, hoewel het bedrijf nog steeds bestaat, eindigde de microfoonproductie in de vroege jaren vijftig.

De RBLG was een behoorlijk goede bandmicrofoon voor P A en radiogebruik en werd geadverteerd als 'Automatisch aangepast voor dichtbij of veraf gebruik' en 'Blastproof'(ontploffingsbestendig). Hij kon zelfs buiten worden gebruikt, in tegenstelling tot de meeste ribbons, werd hij niet beïnvloed door wind.

De voorkant van het bandelement had stevige akoestische demping, de achterkant was meer open, dus beide zijden klinken anders, zoals te horen is in de opname.
De aan / uit-schakelaar was aan de achterkant verborgen.

Het is onwaarschijnlijk dat er veel van deze microfoons zijn gemaakt en ze worden ook bijna nooit tweedehands aangeboden, ze zijn echt erg zeldzaam.

Veel meer modellen zijn te vinden in mijn boek Witnesses of Words. Het enige boek over vintage microfoons.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover