uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND MEI 2019

TESLA AMD 410 N

 

 

Op 1 mei wil ik graag een microfoon uit de socialistische geschiedenis in de schijnwerpers zetten: de Tesla AMD 410 N, een professionele unidirectionele dynamische microfoon uit de jaren zeventig en tachtig.

De microfoon was bedoeld voor de weergave van stemmen en instrumenten, op het podium en in de studio. De plastic cilinder (foto 2) zorgt voor een nog beter richtpatroon. Hij werd standaard bij de microfoon geleverd en dit werd, samen met een kabel, verkocht als de Tesla AMD 460 set. Om onbekende redenen is de uitgangsconnector een 5-pins DIN 41524-connector: een 3-pins zou volstaan.

Het was een degelijk product, gewaardeerd door Tsjechische en Slowaakse muzikanten, maar nauwelijks gebruikt buiten het land van herkomst, Czecho Slowakije.

De Tesla-fabriek, oorspronkelijk Elektra genaamd, was in de jaren twintig in Praag gesticht. In 1932 werd hij gekocht door het Nederlandse bedrijf Philips, dat het voornamelijk elektrische gloeilampen en buizen liet produceren.

Na WO II werd de fabriek genationaliseerd en omgedoopt tot Tesla, naar Nikola Tesla, de beroemde Servische uitvinder uit de 19e eeuw, die naar de VS emigreerde. Daar werkte hij voor Edison, maar zou later zijn belangrijkste concurrent worden.

Tesla's systeem voor een elektriciteitsnet met wisselstroom won het uiteindelijk van het gelijkstroom systeem van Edison.
Op latere leeftijd beweerde Tesla dat hij een paar heel vreemde uitvindingen had gedaan en zei hij een 'wapen te hebben bedacht om alle oorlogen te beƫindigen'. Hij werd in de VS het rolmodel voor 'de krankzinnige geleerde' .

Deze Tsjechische fabriek was de enige producent van microfoons in de tijd dat het land deel uitmaakte van het Communistische Oostblok. Het assortiment ging van professionele producten voor Studio's, Televisie en PA, tot semi-professionele en thuistoepassingen, voor band en cassetterecorders. De ontwerpen waren vaak volstrekt uniek. Tesla produceerde ook radio's en radarapparatuur, van hun passieve radar KRTP 86 Tamara (uit 1986) werd beweerd het enige typete zijn dat militaire "onzichtbare vliegtuigen" kon detecteren. Een uitspraak in lijn met Nikola Tesla.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Het enige boek over vintage microfoons.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Tesla AMD 410
Tesla 410 with directional cap
Nikola Tesla with electric bolts

Luister naar het geluid van de AMD 410 N

- AMD 410 met directionele ring

Tesla sheet

Top: Tesla 410 N
Midden: Links - 410 met directionele ring
Rechts - Nikola Tesla
Onder: frequency plot & folder ca. 1978.

410 frequency plot