uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND MEI 2020

RTV ZELFBOUW CONDENSATORMICROFOON

 

 

De eerste betaalbare condensator microfoons kwamen rond 1990 op de markt; een uitkomst voor semiprofs en ambitieuze thuisstudio bezitters.
Tot die tijd waren goede dynamische microfoons hun enige min of meer betaalbare gereedschap.

Toch was er al in de zestiger jaren een alternatief voor wie een beetje handig was: de Haagse firma RTV (Radio Techniek Vollebrecht) had een hoogwaardig bouwpakket voor een omni condensator microfoon ontwikkeld. Terwijl een studio microfoon in die tijd zo'n 500 gulden kostte, had dit bouwpakket een veel bescheidener prijs: 85 gulden.

Tegenwoordig zullen velen huiverig zijn om zelf zoiets te bouwen, maar destijds waren er velen die de handschoen oppakten en bijvoorbeeld een bandrecorder of zelfs een electronisch orgel bouwden.
Het RTV pakket werd geleverd met zorgvuldig op de draaibank vervaardigde onderdelen, een voorversterker printplaat en de componenten daarvoor, de capsule, alles voor de externe voeding en bekabeling plus een bijzonder duidelijke handleiding. Hiermee kon Iedereen die een beetje handig was het geheel in zo'n zes uur in elkaar solderen. Later was er ook een perspex behuizing leverbaar, zoals te zien is op de foto.

Het opname element vervaardigen was een precisieklusje. Hiervoor moest een folievel, van aluminium-mangaan-silicium, met een dikte van slechts 15 micron, volledig glad op een pertinax ring gelijmd worden, na droging diende het membraan door middel van de zes stelschroefjes opgespannen te worden. Ook dat moest heel secuur: een te stijf membraan gaf lage tonen slecht weer, te strak gaf kans op 'wapperen' en kortsluiting. De echt bedreven amateurs konden het standaard folie vervangen door goudfolie, wat een nog betere frequentieweergave opleverde.

De microfoon was bedoeld voor gebruik binnen, maar wie wilde kon met een zelfbouw batterijvoeding buitenopnamen maken.

Ook in het buitenland was belangstelling voor de RTV microfoon, die als 'Microkit' geleverd werd in o.a. Engeland en Duitsland. Voor diegenen die het doe-het-zelf gen misten waren er afgebouwde en geteste exemplaren te koop.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Het enige boek over vintage microfoons.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

RTV condenser
RTV mic drawing
RTV Frequency chart

RTV see through

foto: internet

Top: de complete RTV buizen condensatormicrofoon

Midden: voorversterker, frequentie karakteristiek van gemiddelde amateurbouw en perspex versie

Onder: tekening van de capsule, advertentie, reviews en het afgeboude kapsel

RTV capsule

Luister naar de RTV mic:

RTV UK 1 RTV UK 2 RTV capsule
RTV ad
free web counter
free web counter