uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND MEI 2022

ELECTRO-VOICE V-1A

 

 

Tegenwoordig zijn alle vintage bandmicrofoons populair en gezocht, niet alleen degenen die zijn ontworpen voor studiogebruik, en ze zijn allemaal prijzig geworden.
Een van de mooiste hiervan is Electro-Voice V-1, een heel vroeg product, oorspronkelijk bedoeld voor PA en communicatie.

De V-1 werd voor het eerst geproduceerd in 1934, maar een paar jaar nadat RCA's eerste bandmicrofoon werd gelanceerd, en hoewel het een eenvoudige microfoon betrof, was hij goed ontworpen en innovatief: het was de eerste microfoon met een humbucking-spoel *).

Dit humbucking principe werd voor het eerst toegepast door Al Kahn van Electro-Voice, geïnspireerd door een patent voor een oude wattmeter, uit 1882, die een gebalanceerde wikkeling had om het gezoem van elektrische strooivelden te neutraliseren. Deze nieuwigheid gaf EV microfoons een voordeel dat andere fabrikanten van goedkope band microfoons op dat moment nog niet konden bieden.

Het betekende dat de V-1 heel dicht bij elektrische apparatuur kon worden gebruikt, waar andere microfoons onmogelijk konden worden ingezet, vanwege de luide 60Hz brom, veroorzaakt door de invloed van elektrische strooivelden.

In tegenstelling tot andere bandelement constructies, waar het bandje tussen magneetpolen was opgehangen, had de V-1 een ronde magneet aan de achterkant, het bandje zelf was gemonteerd tussen twee metalen strips die een integraal deel van de behuizing vormden.

Het aluminium bandje was breed en lang; robuust, maar hoe langer het bandje, hoe eerder het ging doorhangen, en dus voor vervanging terug naar EV gestuurd moest worden.

Electro-Voice zou betere en duurdere bandmicrofoons op de markt brengen, groter, maar met hetzelfde uiterlijk; de V-2 (zwaardere uitvoering), V-3 (betere specificaties en ook voor opname) en de V-4, bedoeld voor professionele audio-opnames en radio uitzendingen, maar de kleine V-1 bleef populair.

De V-1s waren microfoons met een hoge impedantie, in tegenstelling tot hun grotere broers, wat betekende dat ze niet geschikt waren voor studio's, maar wel perfect voor thuisgebruik en zendamateurs.

Ergens in de jaren veertig werd het ontwerp geüpdatet naar de V-1A, met een elegantere en nog smallere vorm, plus betere magneten, voor een hoger uitgangssignaal.

De klanten konden kiezen tussen een metaalgrijze versie of een iets duurdere, volledig chromen uitvoering. Op het typeplaatje stond nog steeds V-1, hoewel de technische fiche het de V-1A noemde. Hij zou tot tenminste het einde van de veertiger jaren in productie blijven.

Misschien was het hun prachtige art-deco ontwerp dat veel V-1A's hielp overleven, en daarnaast natuurlijk hun grote productieaantal; ze worden tegenwoordig regelmatig aangeboden op Ebay en Reverb.

*) Humbucking-spoel: Een extra spoel, niet in het signaalpad, in tegen fase, zal de interferentie die beide spoelen beïnvloedt teniet doen, maar heeft geen invloed op het microfoonsignaal. Dit systeem werd later veel gebruikt voor elementen van elektrische gitaren en bij dynamische microfoons.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Electro-Voice V-1A
EV V1A ad 1947

Top: de elegante EV V-1A & Advertentie uit 1947

Midden: klank & V-1A in onderdelen (foto door Crowley and Tripp)

Onder: advertentie voor de originele V-1, uit 1937 & spec sheets EV V1A, V2 and V3

Luister naar de klank van de EV V-1A

EV V-1 parts
EV V-1 1st version
EV V1A sheet EV V1A sheet b