uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND MEI 2023

SHURE PE 47

 

 

De Shure PE 47 is een onbekendere Shure microfoon, die absoluut aandacht verdient, hier lees je waarom.

Hij kwam uit in 1982, als onderdeel van de Professioal Entertainer serie, en had een sterke metalen grill en een ingebouwde equalizer, die lage tonen kon afvlakken en hoge kon versterken.
In tegenstelling tot de bekende SM 57 had de PE 47 een capsule met aluminium windingen (in plaats van koper) en was het ontwerp trafoloos en dus goedkoper.

Aluminium was lichter en had een hogere weerstand dan koper, het element had daardoor praktisch dezelfde impedantie (150 Ohm) en output als de SM 57, maar kon door het lagere gewicht sneller reageren, perfect voor percussieve klanken.
Op de frequentierespons hiernaast is te zien dat de weergave van de PE 47 bijna gelijk is aan de SM 57, en bij gebruik van EQ weergave van de hoge tonen beter is; perfect voor de snare drum.

Tja, de SM 57 mag dan de meest gebruikte microfoon zijn om een snaredrum te versterken, tot ergernis van velen is de kunststof kop met één ferme tik van de microfoon af te meppen. Het resultaat is een beschadigde capsule, een kapotte plastic kop en een vaak onvindbare koperen veer, die de kop op zijn plaats zou moeten houden. De reparatie kost een hoop tijd en hoe goed de microfoon nog klinkt is de vraag.

Shure zelf bracht in 1968 dan ook een opvolger van de 545 ( de oer SM 57) uit, met nieuwe unidyne IV capsule en een stevige metalen kop: de 548. Helaas sloeg dit nieuwe topmodel zang en instrumentmicrofoon nooit echt aan en werd hij begin 80er jaren weer uit productie genomen.

Rond die tijd introduceerde Shure de PE 47, als zang en instrumentmicrofoon. Destijds was hij voordelig geprijsd, maar tegenwoordig is dit de enige uit de PE serie die nog interessant is en hij is zelfs in waarde gestegen.

In de 80er jaren maakte Shure meer trafoloze ontwerpen (o.a. de hele PE serie), zowel qua kosten als ergonomie was dat interessant; de microfoons konden ook lichter en kleiner worden, zoals de SM 77 en SM 78, die uitstekend klinken. De eerste Beta 57 en Beta 58 waren trouwens ook zo ontworpen, maar de latere versies Beta 57A en Beta 58A kregen weer een trafo en een capsule met koperen wikkelingen.

Op het internet zijn ook veel aanpassingen voor de SM 57 te vinden, waarbij de trafo wordt verwijderd om het geluid 'opener' te maken, al treedt daar wel een flink output verlies bij op van zo'n 15dB.

Shure zelf is er niet enthousiast over, ook omdat het verwijderen van de trafo het inwendige volume van de microfoon verandert, wat lage tonen verlies oplevert en ook de inwendige schokdemping aantast. Wie zijn 57 wil aanpassen kan dus het best die trafo overbruggen, maar niet verwijderen, of misschien toch beter op zoek gaan naar een PE 47.

Veel meer modellen zijn te vinden in mijn boek Witnesses of Words. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Shure PE 47
Shure PE 47 r

Top: beide kanten van de PE 47

Onder: geluid, EQ schakelaars, Frequentie vergelijk & info uit 1982

Luister naar de PE 47

Shure PE47 EQ
Shure PE47-SM57-SM77 frequency response
Shure PE47 ad