uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND NOVEMBER 2017

SHURE 333 UNI-RON

 

 

De Shure 333 Concertline was een UNIdirectionele Ribbon-microfoon. Het was Shure's hoogste kwaliteit bandmicrofoon, bedoeld voor Radio, Televisie, professionele opnamen en filmstudio's.

Het bedrijf beweerde dat nooit eerder dergelijke kwaliteit in zo'n slanke vorm was verpakt 'Een grote vooruitgang in ontwikkeling en ontwerp van de microfoon'.

Hij is speciaal ontworpen voor tv-studio's waar de microfoon te zien is en zou 'de waardigheid, prestige en kwaliteit weerspiegelen van de omgeving waarin hij wordt gebruikt'.

Er is uiterste zorg besteed aan het produceren en controleren van de hoogste kwaliteit. Toen hij in 1955 werd uitgebracht kostte hij maar liefst 250 dollar, wat duur was, zelfs in vergelijking met het vlaggenschip van RCA, de 77 DX band microfoon, met een prijs van slechts $ 205.

Shure kwam pas laat op de markt voor bandmicrofoons; hun eerste zag het licht in 1952, toen andere bedrijven ze al bijna twee decennia vervaardigen.

Shure zou twee soorten uitbrengen: een bi-directioneel type 300 en de directionele 333 (plus de vergelijkbare, maar minder dan de helft zo dure 315 en 330), beide waren de top van de lijn. De productie stopte in 1966 voor de 333 (maar werd die wel nog jaren voortgezet voor exact hetzelfde model, gelabeld als de Shure 33), en in 1982 voor de 330. Dat was ook laat; RCA maakte helemaal geen microfoons meer en concurrent Electro-Voice maakte al geen band microfoons sinds eind jaren vijftig.

Onderdeel van de roem van de 333 is het feit dat er altijd een op het bureau stond van de favoriete talskshow-host van Amerika: Johnny Carson. Hij was de oervader van alle Amerikaanse talkshows. Tegenwoordig hebben bijna alle talk-show hosts een mooie microfoon op hun bureau, hoewel die zelden worden gebruikt (in plaats daarvan komt het geluid van lapelmicrofoons).

De originele Johnny Carson microfoon werd in de vroege jaren tachtig van de vuilnisbelt gered. 'De microfoon die ontelbare entertainmentcarrières lanceerde' werd verkocht voor $ 50.787,50, op een veiling, waar het publiek nog één keer voor hem applaudisseerde.

In 2009 verwierf Shure Crowley & Tripp, een nieuw bedrijf dat twee moderne bandmicrofoons (El Diablo & The Naked Eye) produceerde, die nu als Shure worden verkocht. Meestal zijn de ribbons zelf gemaakt van aluminium en uiterst fragiel, maar de Crowley & Tripp ribbons zijn van 'Roswellite', een bijna onverwoestbaar materiaal. Deze sterke ribbons worden natuurlijk ook gebruikt in de nieuwe Shure-modellen, maar er is geen directioneel type in de portfolio van het bedrijf. De 333 blijft Shure's enige optie, en klinkt erg goed als hij wordt gebruikt voor opnames.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Shure 333
Shure sales sheet 1955
Shure sales sheet b

Boven: Shure 333 brochure uit 1955 Onder: Johnny Carson met de Shure 333 op zijn bureau en een aap op zijn hoofd

Carson and Shure 333