|
De Philips 9528, gemaakt vanaf ongeveer 1938, is een unieke dynamische microfoon, omdat het opnamepatroon ervan bi-directioneel is, iets wat men alleen zou verwachten van bandmicrofoons, of studio condensator microfoons.
Hij is niet alleen uniek, maar ook bijzonder stijlvol met zijn Art Deco-vorm en verzilverde behuizing. Deze microfoons moeten regelmatig worden gepoetst om ze glanzend te houden, maar pas op om al dat zilver niet weg te poetsen!
Als het belangrijkste Nederlandse bedrijf voor de productie van P.A. en zendapparatuur, bood Philips, vóór de Tweede Wereldoorlog een ruim assortiment aan van verschillende soorten microfoons, maar ze waren allen van het koolstof-, kristal- of bandtype, afgezien van deze dynamische 9528.
Zoals Philips in zijn folder schreef: "dankzij de uitstekende eigenschappen voldoet de Philips 9528 microfoon aan alle denkbare vereisten. Het gebruik van uniek magnetisch staal van Philips en een sterk, flexibel papieren diafragma, evenals een, tot in het kleinste detail, zorgvuldige constructie geven deze microfoons een hoge technische kwaliteit en prestaties. Hij is zeer robuust, ondanks zijn beperkte afmetingen en gewicht.
De reproductie van zowel muziek als spraak is duidelijk en niet vervormd. Als gevolg van het principe van drukvariaties is de richtkarakteristiek van deze elektromagnetische microfoon, net als die van de bandmicrofoon, 8-vormig en heeft alle inherente voordelen.
Aan het visuele aspect is speciale aandacht besteed; de kleine afmeting, de goed gekozen vorm en de elegante, verzilverde, afwerking maken deze microfoon aangenaam om naar te kijken zonder opdringerig te zijn.
Voor gebruik buitenshuis bieden we een kleine, lichte, waterbestendige hoes."
Afmetingen: diameter: 92 mm, dikte: 54 mm, gewicht: 785 gr.
Er waren verschillende impedanties beschikbaar: 10.000 / 500 ohm (type 9528/00) 200/50 Ohm (9528/03), met zwart handvat of een rechte aansluiting.
Na de Tweede Wereldoorlog werd een vernieuwde versie uitgebracht, als 9561, met 3 impedanties: 200/500 /10.000 ohm, deze was uitgerust met de tegenwoordig moeilijk vindbare vierpins stekker, waarmee een snelle verandering van de impedantie mogelijk was. Voor impedantieverandering in de eerdere 9528 moest de bedrading worden omgesoldeerd in het inwendige.
De latere 9561 versie had ook een ander magneetontwerp: één grote magneet in plaats van drie kleine (zoals te zien is op de 3e foto), maar hij behield het 'achtvormige' opnamepatroon, al was de uitgangstrafo nu aan de achterkant in het midden gesitueerd.
Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com
|
|
|
|
Top: Philips 9528
Midden: Philips technical review uit 1940 & latere versie 9561, met open achterkant
Onder: 9528 service document opnamepatroon en Philips poster van rond 1938 |
|
|
|
|
|