uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND NOVEMBER 2022

ELECTRO-VOICE PL95 AKA DS35

 

 

De EV PL 95 is een dynamische directionele microfoon, een kwaliteitsproduct uit de 70er en tachtiger jaren. Hij werd ook verkocht als DS 35; de afkorting PL staat voor Professional Line, een serie producten bedoeld voor pro audio gebruikers. De DS (Dynamic Single D?) lijn, was qua verkoop gericht op consumenten.

In de tachtiger jaren paste EV de kleur van de PL serie aan, van lichtgrijs naar donker groengrijs, maar het inwendige van de microfoons bleef hetzelfde.

De PL 95 wijkt af van veel andere EV modellen, die gebruik maakten van de 'variable D techniek', een door EV gepatenteerd systeem waarbij de klank van microfoons minder wordt beïnvloed door de afstand van de gebruiker tot de microfoon.

Bij standaard richtinggevoelige microfoons nemen de lage tonen toe, als ze van dichtbij besproken worden, wat bekend staat als het 'nabijheidseffect'.
De PL 95 klinkt daardoor meer als microfoons van andere fabrikanten, de klank wordt door sommigen omschreven als een condensatormicrofoon met extra mid tonen, of als kruising tussen een Shure SM 57 en de Electro-Voice RE 15 (die wel gebruik maakt van het 'variable D principe').
Uiterlijk is er een sterke overeenkomst met de Electro-Voice RE 16, een RE 15 met extra popfilter.

Persoonlijk vind ik de RE 15 en RE 16 erg fijne microfoons, maar er zijn nou eenmaal artiesten die graag gebruik maken van het nabijheidseffect, dat stemmen extra vet kan laten klinken.

Hoewel Electro-Voice meer 'single D' ontwerpen maakt, zoals de vroeger ook populaire PL 80 zangmicrofoon, is het toch een beetje alsof Apple's Steve Jobs een Windows machine zou hebben uitgebracht, omdat sommige klanten daar nou eenmaal aan gewend waren: nauwelijks voorstelbaar.

De PL 95 was aanmerkelijk goedkoper dan de RE 16, maar kende toch enthousiaste gebruikers die deze versie prefereerden. De microfoon was erg ongevoelig voor omgevingsgeluid en kon daarom goed gebruikt worden naast luide monitor luidsprekers of PA systemen. Hij was ook enorm schokbestendig, doordat het element in een soort rubber schokbreker was gemonteerd (foto 2).
Om echt alle popgeluiden tegen te gaan was een extra popfilter geen luxe.

De PL 95 was ook heel geschikt voor gebruik als tom microfoon, of voor de versterking van elektrische gitaren: een echte 'live microfoon'.

Tegenwoordig zijn bijna alle EV microfoons gemaakt volgens het 'single D principe', alleen de PL 20 maakt nog wel gebruik van het 'variable D ontwerp', dat blijft een geweldige microfoon, voor spraak, zang en instrumenten met veel lage tonen, zoals sax, kick drum en bas.

Veel meer modellen zijn te vinden in mijn boek Witnesses of Words. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

EV PL95
EV PL95 capsule

Top: PL95, overgeschilderd door de vorige eigenaar & de in rubber schokbreker gemonteerde capsule

Onder: klank, 80er jaren advertentie en infobladen van de PL95 en DS35

Luister naar de klank van de EV PL95

EV PL95 ad
EV PL95 spec sheet
EV DS35 spec sheet