|
Weinig microfoons kunnen concurreren voor de titel van 'mooiste model ooit gemaakt', maar de microfoon van deze maand is zeker een van de favorieten voor de eerste plaats.
Het is een bandmicrofoon, gemaakt door de Webster Company uit Chicago, in 1940, en waarschijnlijk geproduceerd tot 1947. De informatie die op het internet te vinden is ontzettend schaars; de catalogus van het bedrijf uit 1940 (nr. 140) beschrijft hem in detail, maar tot nu toe heb ik die nog niet gevonden. Lezers die hun kopie willen delen, zijn van harte welkom.
Wat ik wel weet is dat dit de beste microfoon is die ooit door Webster is gemaakt. Hun overige waren allemaal eenvoudige kristal modellen. In feite maakte Webster twee van deze majestueuze modellen: de Uni-Vel en de Duo-Vel, maar afgezien van het typeschild lijken ze identiek. Ze waren gebaseerd op technologie van Bell Labs, net als het ribbon element in de Western Electric 639, uit 1939.
De Duo-vel kan zijn voorzien van twee ribbons, ofwel één ribbon waarvan de helft als gewoon ribbon (gradiënt) element en de andere helft als drukomvormer gebruikt werd om een richting gevoelig patroon te creëren, de techniek die RCA gebruikte in hun 77 B-model uit de hetzelfde tijdperk.
Het is ook mogelijk dat de Uni-Vel aan de achterkant gedempt was, waardoor hij 'Uni'-directioneel werd en de Duo-Vel niet gedempt was en dus bidirectioneel was. Voor mij lijkt dit logischer, maar het is gewoon een gok. Vreemd genoeg, beschreef Webster de Uni-Vel als 'Dood aan de achterkant', maar als je luistert naar het opgenomen geluid dan hoor je dat dit natuurlijk niet waar is.
De grootte van de microfoon komt overeen met de RCA 77's en groter dan Shure's 55 'Fat Boy', de basis en de top zijn gemaakt van Bakeliet, wat uiteraard erg breekbaar is.
Hoewel ik geen weet heb van microfoons die ooit door Raymond Loewy zijn ontworpen, lijkt deze zeker op zijn mooie Art Deco-stijling.
Het Dallas Museum of Arts, met een Uni-Vel in hun collectie, verbindt het ontwerp met de Chicago Century of Progress Expositie (1933-34); een Wereldtentoonstelling met het motto: 'Science Finds, Industry Applies, Man Adapts'. Ze hebben waarschijnlijk gelijk, al denken ze dat de gestroomlijnde vorm enkel was om het oog te behagen, terwijl ik denk dat het de negatieve invloed van de microfoonvorm op geluidsgolven zeker beperkt.
Mijn exemplaar is kort na de Tweede Wereldoorlog in Nederland geïmporteerd maar heeft nooit de winkel verlaten; Ik heb hem ongebruikte gekocht. Helaas is de Bakelieten basis gebarsten, beschadigd door de kracht van de stelknoppen die de microfoon in zijn stand moeten fixeren. Een kleine ontwerpfout van een voor de rest perfect product.
In 1941 gingen een aantal divisies van de Webster Company samen met de Rauland Corporation; een ander audiobedrijf uit Chicago, dat voornamelijk buizen en versterkers gemaakt heeft. Het etiket op de bandmicrofoons veranderde in 'Rauland'. Na de Tweede Wereldoorlog werd Webster populair door hun draadrecorders, totdat bandrecorders die rol overnamen voor thuis- en kantoor gebruik. Webster veranderde zijn naam in Webcor, waarna het bedrijf langzaam van het toneel verdween, Rauland bestaat nog steeds.
Gewoonlijk zijn vintage microfoons die hoge prijzen halen populair omdat ze goed in studio's kunnen worden gebruikt, maar deze geweldige 'studiomicrofoon' was beter geschikt voor P.A, toch is hij erg duur als hij ooit al tweedehands aangeboden wordt; bij een Sotheby's veiling in 2016, werd hij waarschijnlijk voor het hoogste bedrag ooit verkocht.
Veel modellen zijn te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com
|
|
|
|
|
|
|
Boven: de prachtige Rauland Uni-Vel W1248 & geluid
Rechts: 1940 introductie van de Uni-Vel.
Onder: de fusie, in 1941 en de belachelijk hoge prijs bij de Sotheby's veiling. |
|
|
|
|