uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND OKTOBER 2019

STC 4115 & 4104 'LIPMICS'

 

 

De STC / Coles 4115 & 4104 zijn twee van de oudste microfoons die nog in productie is: ze worden al sinds 1951 gemaakt en verkocht!

De BBC had in 1937 een draagbare versie van hun type A-microfoon (microfoon van de maand december 2013) geproduceerd het type B. Deze werd aangepast voor gebruik als een lipmicrofoon genaamd L 1, die was kleiner en lichter en daardoor geschikt voor veldwerk.
In 1951 werd de L 1 verbeterd en gepresenteerd in twee versies, geproduceerd door STC (Standard Telephones and Cables, of 'Stantel'): de 4104 (rechts op de foto), voor uitzendingen buiten en de 4115, voor gebruik binnenshuis, voor situaties waarin een goede kwaliteit van de uitzending of spraakversterking moeten worden gereproduceerd in omstandigheden met veel achtergrondgeluid.

Vanaf 1974 heeft Coles (ex STC werknemers) de productie voortgezet.

Beide typen zijn bi directionele bandmicrofoons met een hoge mate van akoestische demping, gemonteerd in een speciale behuizing.

De spreekafstand wordt geregeld, door de steun tegen de bovenlip van de spreker te plaatsen, zo blijft te allen tijde de juiste frequentierespons behouden.

De vaste spreekafstand zorgt ook voor het grootste deel van de lawaaireductie, die wordt bereikt door een aangepaste frequentiekarakteristiek (roll-of van de lage tonen) van deze bandmicrofoons .
BBC-onderzoek wees uit: "Als de afstand tussen de gewenste spraak slechts 2,5 inch is en de ongewenste achtergrondruis minstens twee voet is en een buitensporige laagfrequentierespons wordt weggefilterd, dan wordt het overeenkomstige deel van de achtergrondruis ook verwijderd. Alleen de hoge frequenties aan de achterkant van de microfoon worden niet beïnvloed maar die zijn normaal gesproken te laag in volume om ernstige problemen te veroorzaken. "

De spraakkwaliteit is goed, voornamelijk vanwege het juiste evenwicht tussen de neus en de mondtonen - een tekort aan de eerstgenoemde geeft een 'benauwde' en onnatuurlijke spraakkwaliteit.

De 4104 is verder uitgerust met neus- en mond 'ademschermen' voor nog meer demping. De akoestische schermen geven een isolatie die zo groot is dat de microfoon kan worden gebruikt in luide menigten en bijvoorbeeld op een racebaan, terwijl racewagens voorbij razen.

In 2003 werden deze microfoons gebruikt in Irak, door ABC, CBS en, natuurlijk, de BBC, met windvlagen in gezichten van de verslaggevers, helikopters die boven hen wervelden en een kakafonie van alomvattende oorlogsgeluiden om hen heen.
Tijdens de FIFA Wereldbeker in Zuid-Afrika, in 2010, bleken ze zeer nuttig te zijn voor sportcommentatoren die het zenuwslopende geluid van de vuvuzela's wilden vermijden.

Deze en vele andere modellen zijn te vinden in mijn boek Witnesses of Words. Het unieke boek over vintage microfoons en hun rol in geschiedenis van de 20e eeuw.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

4115

BBC L 1

4115 sheet

Luister naar de klank van de STC 4115

Top: 4115 & 4104

Midden: de originele L 1, uit 1937, STC 4115 klank, en Coles 4115 infoblad

Onder: lipmics in gebruik

LIPmics in use