uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND OKTOBER 2021

WESTERN ELECTRIC 394-W

De Eerste Condensatormicrofoon

 

 

Bijna honderd jaar geleden, in 1925, werd de eerste écht goede microfoon uitgebracht: de Western Electric 394-W condensatormicrofoon. Het was een doorbraak die kwaliteitsopnamen mogelijk maakte in studio's en op filmsets.

De microfoon was revolutionair in een tijd waarin koolmicrofoons werden gebruikt, die altijd ruis als bijgeluid gaven; gevolg van de stroom door de kolenkorrels. De WE leverde alleen maar goed geluid, met een frequentiebereik van 50-6000 Herz.

Als onderdeel van Western Electric's 'Westrex'-elektrische opnamesysteem registreerde deze microfoon niet alleen muziek, maar ook de ruimte en de sfeer, een enorme stap voorwaarts in vergelijking met de akoestische opnames die geluid niet in al zijn aspecten konden vastleggen.
Waar zangers voor akoestische opnames moesten schreeuwen op de toppen van hun longen, kon nu hun zachtste fluistering in de groeven worden geschreven.

Op zijn kop boven filmsets, werd de WE394-W gebruikt voor de eerste geluidsfilms; Het 394-condensatorelement registreerde alle geluid van Hollywood's films tussen 1925 en 1934 en zou de carrière van vele filmacteures en actrices maken of breken.

De WE 394-W is de microfoon waarop álle andere condensatormicrofoons zijn gebaseerd; De studio-microfoons van vandaag zijn directe afstammelingen, net als de elektretmicrofoons in onze smartphones en andere apparaten.

In de VS werden deze microfoons later vervangen door bandmicrofoons. In Europa werden modernere condensators geproduceerd, Georg Neumann bestudeerde de WE 394-W en ontwierp daarna zijn eigen versies, die hem een ​​legende maakte en zijn producten tot de standaarduitrusting van studio's in de hele wereld.

Ongeveer drie jaar geleden was ik in staat om alle delen van deze unieke microfoon te vinden. De Nederlandse meester microfoonmaker Bert Drost, van Gonzo Audio, nam de uitdaging aan om hem in al zijn vroegere glorie te herstellen. Vandaag is hij opnieuw klaar om geweldige audio op te nemen, net zoals in de jaren twintig en dertig.

Sommige mensen hebben misschien deze microfoon gezien in de prachtige serie 'American Epic', anderen herkennen hem misschien niet eens als een microfoon.

De kiesschijfvormige behuizing bevat het 394 condensatorelement, in de houten kist is de voorversterker ondergebracht, noodzakelijk om het kleine elektrische signaal op een bruikbaar niveau te brengen.

Heel weinig van deze microfoons zijn bewaard gebleven, er waren er sowieso al niet heel veel; Western Electric heeft het grootste deel er van, met het elektrische opname systeem, geleased aan platenfirma's en filmbedrijven.

Voor zover ik weet, zijn er tegenwoordig nog maar drie van deze microfoons in werkende conditie: twee in de VS en de mijne. Ik ben van plan hem te gaan gebruiken voor speciale projecten, hij zal later deze maand op YouTube worden gepresenteerd. Een echte audioparel en een stukje 'levende' geschiedenis.

Veel meer modellen zijn te vinden in mijn boek Witnesses of Words. Het énige boek over vintage microfoons.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

WE394-W
WE394 open

Top: de iconische Western Electric 394-W

Midden: de D 80513 pre voorversterker open

Onder: het geluid en de WE 394-W in een Duitse studio

Luister naar de Western Electric 394-W

Cousin Hatfield at the WE394Cousin Hatfield-Man Of Constant Sorrow

Dol Dauber and WE394-W_1928