uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND SEPTEMBER 2014

BPM CR 10

 

 

De BPM CR 10 is een 'modern vintage' grootmembraan condensator microfoon, uit 1997, werd gemaakt door BPM Audiotechnik in Berlijn, en was bedoeld als een concurrent voor de beroemde Neumann U 87, die toen al meer dan dertig jaar de studio standaard was voor het opnemen van zang en instrumenten. De CR 10 is geen multi-pattern microfoon, zoals de U 87, maar had enkel een cardioïde (nier) patroon, dat wordt gebruikt voor de meeste opnames. Aangezien dit niet het dubbele membraan vereiste, nodig om te kunnen schakelen tussen verschillende patronen, waren de kosten om te produceren veel lager: net onder de 1000 D Mark (600 dollar). Zo kwam de microfoon in de prijsklasse die project studio's en semi professionals zich konden veroorloven.
Op dat moment richtte Neumann zich niet op die markt en had geen producten in dezelfde prijsklasse (in 1998 presenteerden ze hun TLM 103 cardioïde budget mic).
De CR 10 had een ander uiterlijk, maar het geluid is nauw verwant aan dat van de U 87, met diepe bassen, heldere hoge tonen, nauwkeurige middentonen en een sublieme ruimtelijke beeldvorming. Omdat de ontwerpers eerder in dienst van Neumann waren, was deze kwaliteit te verwachten. Net als de Neumanns, kenden ook de BPM's een uitstekende afwerking. Ze kwamen allemaal in een speciale aluminium koffer en hadden hun eigen shockmount. In verschillende tests in studiobladen was de CR 10 de winnaar.
Rond dezelfde tijd verschenen ook de eerste Chinese goedkope condensator microfoons, maar het verschil in kwaliteit was duidelijk (hoewel sommige mensen dachten dat de BPM's ook van Chinese oorsprong waren).

BPM maakte een ook aantal multi-patroon grote diafragma microfoons: de CR 73 en een buizen versie: CR 76.
Omdat deze uiterlijk teveel leken op de Neumann U 87, werden ze vervangen door versies die meer leken op de CR 10: de CR 73 II, en de TB 95. Later werd de CR 10 ge-update naar CR 10 s, de CR 73 II werd CR 95. Het bedrijf heeft opgehouden te bestaan; helaas was BPM niet goed in marketing en werden hun microfoons nooit op grote schaal gebruikt in de studio.
Degenen die ze wel gebruiken prijzen hun geluid en kwaliteit. Wanneer zij af en toe opduiken, staan ​​kopers vaak te popelen.

BPM CR 10