uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND

 

 

 

Deze maand kijken we naar een andere klassieker van Electro-Voice: de 666, een microfoon bestemd voor broadcasting doeleinden; gebruikt door presentatoren, voor interviews, of op een hengel, als opname microfoon met een bredere opnamehoek dan shotgun types. De kleur is 'TV grijs', speciaal voor die functies. Hij werd geproduceerd vanaf het midden van de jaren vijftig en is een van de eerste eind-gevoelige types. In die dagen waren de meeste modellen nog steeds van een zijwaarts gericht ontwerp, waarbij de capsule aann een kant van de microfoon was gemonteerd. Het nieuwe 'uni-axiale' design was veel eleganter en minder omvangrijk ten opzichte van zijn voorgangers. Tegenwoordig zijn bijna alle microfoons uni-axiaal.

Electro-Voice gebruikt nog een nieuwe techniek: het 'variabele D principe'; twee kleine openingen aan de achterzijde zorgen dat hoge frequenties de achterkant van het element bereiken, maar met een 20 dB demping, waardoor hij bijna immuun wordt voor geluiden van zijkanten en achterkant. Een derde opening, aan de bovenkant, voor middentonen, voltooide het systeem. Dit ontwerp, dat nog steeds wordt gebruikt door EV, leidde tot een verbeterde onderdrukking van ruis en omgevingsgeluid plus eliminatie van het proximity effect, dat meestal de lage tonen teveel versterkt wanneer de microfoon dicht bij de opname bron is.

Deze twee nieuwigheden maakten de 666 enorm effectief en immens populair. In het Witte Huis, werd hij door verschillende Amerikaanse presidenten gebruikt voor persconferenties, en in opnamestudio's vonden ze veel toepassingen.

Vandaag gebruiken veel vintage mic liefhebbers ze ook, voor bass-drum en elektrische gitaar meestal, maar het is ook een veelzijdige kandidaat voor het opnemen van vele andere instrumenten. Net als bij veel populaire modellen, stijgen de prijzen gemakkelijk tot een bedrag dat je zou betalen voor een goede moderne dynamische microfoon, maar ze verkopen nog steeds goed. EV bracht naast de 666 twee licht verschillende types: de identiek lijkende 665, met mindere specs en de glimmende 664, voor P.A. gebruik. Ook deze blijven populair, maar de 666 is de beste. De noodzakelijke connector, kan een klein probleem opleveren, want het is niet een standaard XLR, maar de schaarse Cannon UA-3-12, met een afgeplatte top.

 

Electro Voice 666

ev 666 ad 1955