uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND SEPTEMBER 2020

ELECTRO-VOICE 726 CARDYNE 1

 

 

De Electro-Voice model 726 Cardyne 1 was een dynamische microfoon uit de vroege jaren veertig. Het was het luxemodel van EV en zowel hoge als lage impedantie-werking kon worden geselecteerd met een verzonken schakelaar aan de achterkant.

Het was een van de echt 'Big Boys' van zijn tijd, met een lengte van 21 centimeter; men kon zich er bijna achter verschuilen. De vorm was wetenschappelijk onderzocht om geluidsgolven zo min mogelijk te hinderen.

De Cardyne had een cardioïde (hartvormig) richtinggevoelig opnamepatroon, dat werd gerealiseerd door het 'Mechanophase'-systeem van Electro-Voice. Dit systeem had faseverschuivende diafragma's aan de achterkant van de capsule die het geluid dat zowel de voorkant als de achterkant bereikte, teniet deed (afbeelding 3), geluid dat alleen de voorkant bereikte werd correct weergegeven, met een hoog uitgangssignaal.

De EV 726 CARdioid DYNamic was een concurrent van Shure's directionele 55 'Fatboy' uit 1939, maar hoewel hij er geweldig uitzag, was hij lang niet zo succesvol als Shure's iconische model 55.

Eerder had EV de vergelijkbaar ogende EV 725 Cardak geproduceerd (niet te verwarren met de latere Electro-Voice 950 Cardax, zie microfoon van de maand maart 2020), die twee elementen had om verschillende opnamepatronen te creëren, bijna net zoals de Amerikaanse D 9 dynamische microfoon met twee capsules (microfoon van de maand oktober 2016).

In 1948 presenteerde Electro-Voice een uiterlijk eendere, maar verbeterde versie van de 726: de 731 Cardyne 2, met een bredere frequentierespons, tegelijkertijd hield het bedrijf de goedkopere 726 Cardyne 1 ook in hun verkoopprogramma. De M3 schroefconnector van de 726 werd vervangen door een moderne, eenvoudig vergrendelbare moderne XLR 3 connector op de 731.

Deze EV-microfoons zijn gigantisch en zelfs groter dan Shure's Fatboy, hoewel hun vorm slanker is. Die vorm is indrukwekkend en zeer decoratief, hij zou zeker niet over het hoofd worden gezien; dit waren Electro-Voice's grootste modellen ooit. De 726 Cardyne 1 woog maar liefst 1124 gram.

De 726 en 731 zouden worden opgevolgd door het legendarische EV-model 666, dat een ander systeem had om een ​​directief opnamepatroon te produceren: het unieke 'variabele D-principe'.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Het enige boek over vintage microfoons.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

EV 726 Cardyne
Electro voice cardyne back

EV Mechanophase

Top: de imposante 726 Cardyne1

Midden: achterkant en Mechanophase systeem

Onder: technische pagina's, geluid en advertentie uit 1949

Luister naar het geluid van de EV 726 Cardyne 1:

EV 726 tech sheet
EV Cardyne ad 1949
EV 726 tech sheet 2