uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND SEPTEMBER 2021

STC/COLES 4037A - 'THE STICK'

 

 

De STC 4037A/Coles 4037A is een slanke en lichtgewicht omnidirectionele dynamische microfoon uit het midden van de jaren vijftig. Hij was bedoeld voor onopvallend tv-gebruik, vandaar het zwart gekrinkelde niet-reflecterende email, maar ook voor radio-interviews buiten de studio en voor zang en achtergrondzang bij bigbands en popgroepen. Hij kreeg de bijnaam 'the Stick'. Het element is afgeleid van de bekende STC 4021 'Apple & Biscuit'. Vier gaten aan de onderkant van de microfoon staan ​​in verbinding met een laagfrequente vereffeningsbuis en mogen niet worden afgedekt.

Er was ook een iets kortere 4037 B (136 mm versus 213 mm voor de 4037 A), met een iets beperktere basweergave, die geen invloed had op de bruikbaarheid voor spraak opnames. De diameter was slechts één inch. Er waren windkappen voor buitengebruik, hoewel ik ze zelf nog nooit ergens heb gezien, zie je er rechtsonder één.

De microfoon kan hoge geluidsdrukniveaus aan en is ook uitstekend geschikt voor het opnemen van snaredrums en gitaarversterkers. De frequentierespons is 'verstandig vlak', tussen de 30 en 12.000 Hz, met een retro sound. Ze werden onder andere gebruikt in de studio voor opnames door de Beatles, Phil Collins en de White Stripes. 4037's maakten ook deel uit van de microfooncollectie die werd gebruikt voor PA-geluid, in de Royal Albert Hall.

Het is het enige dynamische type dat de productie overgang van STC naar Coles in 1972 heeft overleefd. Hij werd gemaakt tot in de late jaren 70 en is gedurende al die tijd door de BBC gebruikt. Later produceerde Coles alleen nog bandmicrofoons, dat is nog steeds hun specialisme.

Met deze microfoon zou een einde komen aan het tijdperk waarin dynamische omnimicrofoons voor professionele doeleinden werden gebruikt. Hun enige resterende gebruik is voor interviews. Daarna werden richtmicrofoons de norm, mede door het toenemende gebruik van monitorluidsprekers op het podium, voor uitvoerende artiesten.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Het enige boek over vintage microfoons.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Coles?STC4037A
Josephine Baker

Top: de slanke Coles 4037 A

Midden: Josephine Baker, zingt in Parijs, met een STC 4037, ca. 1973

Onder: geluid, folder, en windkap

Luister naar het geluid van de Coles 4037A

STC info sheet p1 windshield