uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND FEBRUARI 2017

TURNER 51 D

 

 

Opnieuw wil ik de aandacht vestigen op één van mijn favoriete fabrikanten van microfoons: The Turner Company, uit Cedar Rapids, Iowa.

Dit betrekkelijk kleine, maar inventieve, bedrijf, dat ook bekend is vanwege hun balsemmachines (een andere tak van sport, maar daarom niet minder een
interessant feit, zie het artikel over de Mic v. d. Maand juni 2015 de Turner 34 X, voor meer info), maakte enkele van de opvallendste microfoon designs ooit.

De omni-directionele dynamische 51 D is er daar zeker één van: hij werd gelanceerd in 1952, en heeft een prachtige 'Space Age look', het kan zelfs de inspiratie zijn geweest voor 'Robby de Robot', de buitenaardse bruut die een hoofdrol speelde in de film 'Forbidden Planet' (1956), samen met een jonge Leslie Nielsen en Anne Francis.

Turner maakte veel goedkope modellen, maar dit is daar niet één van, hoewel hij minder duur was dan het, in 1950, uitgebrachte chroomkleurige model 50 D: de 'Aristocrat', die later ook in zwart leverbaar werd, als de 50 D TV.

De 50 D had hetzelfde ontwerp, maar een rode band rond de kop van de capsule, in plaats van de gele band op de amber grijs gekleurde 51 D.

Met een prijskaartje van $ 85, bevond de 51 D zich in de hogere prijsklasse van Turner, hij was ook duurder dan de meeste van hun directionele ribbon / dynamische microfoon combinaties.

De Aristocrat had betere specificaties: 50-15.000 Hz frequentiebereik en kostte $ 125, maar die werd slechts een korte periode geproduceerd, tot ongeveer 1955.

De 51 D bleef ten minste 15 jaar in productie, in zowel hoge als lage impedantie versies, oorspronkelijk met een beperkter frequentie bereik, van 60-13.000 Hz, maar na het verdwijnen van de Aristocrat, werd de 51 D gemaakt met het ruimere bereik van 50-15.000 Hz.

Beide modellen waren enkele van de eerste die konden worden gebruikt in de hand, los van hun standaard, ze waren beiden bestemd voor Broadcast, PA en opname studio's.

Deze Turner modellen zijn ongelooflijk moeilijk te vinden tegenwoordig en er is weinig informatie beschikbaar op het web, dus ik hoop dat ik hiermee nuttige info heb te bieden met deze favoriet van deze maand.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Turner 51 D
Turner 51D ad
Turner Aristocrat