uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND JANUARI 2015

BEYERDYNAMIC M 88

 

 

De hypercardioïde Beyerdynamic M 88, geïntroduceerd in 1962, is nog steeds een veelzijdige microfoon die het overwegen waard is voor podiumartiesten en studio's. Het was eerst een zangmicrofoon die speciaal geschikt was voor vrouwen, vanwege de aangename accentuering van de lage middenfrequenties. Maar de M 88 werd ook bedoeld als microfoon voor Koper- en Riet blazers. Het heeft een diafragma met een ultra lage massa, waardoor het zeer gevoelig voor een dynamische microfoon, maar ook robuust.

Tegenwoordig wordt geadverteerd als microfoon voor (electrische)bas en kick drum. Voor deze doeleinden is hij geweldig, zowel voor live-gebruik, als in de studio. In feite is het een geheim wapen voor een geweldig kickdrum geluid en werkt prima bij elektrische gitaar, cajon en harmonica.
De M-88 werd geselecteerd om als de enige microfoon te worden gebruikt door Koningin Elizabeth de 2e voor haar eerste officiële bezoek aan Australië, in 1963. Hij staat ook bekend als 'de Phil Collins mic', want die gebruikt hem altijd voor zijn zang, op het podium en in de studio.
In 2003 werd het ontwerp vernieuwd, met een steviger zwarte (in plaats van chromen) korf en sterkere magneten, die de gevoeligheid verhoogde, maar niet het geluid veranderde. Nu worden ze verkocht als 88TG (Tour Group: een microfoon reeks voor stevig live-gebruik), voor een prijs van rond de 300 €. Beyerdynamic maakte ze ook voor Dynacord (als DD 800, hier afgebeeld) en Strasser (M 800), tweedehands verkopen ze allen voor ongeveer 200 €.

De M 88 is nog steeds een van de beste en meest veelzijdige dynamische typen ooit gemaakt. Opmerkelijk als je bedenkt dat hij stamt het jaar waarin de Beatles hun eerste single 'Love me do' uitbrachten, en JFK de Cuba-crisis moest oplossen.

 

DYNACORD DD800