uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND JULI 2016

Protona Minifon P 55

 

 

Het valt nauwelijks op dat dit een microfoon is: het Protona P 55 Minofon 'horloge' heeft een verborgen microfoon, in plaats van het reguliere uurwerk.
In 1951 had Protona, een Duits bedrijf, de P 51 Minifon uitgevonden; een miniatuur draadrecorder, een dicteerapparaat bedoeld voor kantoorgebruik.
De uitvinder was ontevreden over het feit dat zijn mondelinge afspraken later verkeerd werden opgeschreven. Hij wilde dat zijn woorden juist werden vastgelegd.

De Minifon kon tot vier uur opnemen op een dunne 0,005 mm diameter nikkel-chroom draad die een verbazingwekkende lengte van 2,9 kilometer had.

Een aantal microfoons werd geleverd voor gebruik met de recorder, maar toen Protona de recorder in een vernieuwde versie presenteerde als de P 55, in 1955, introduceerde het bedrijf ook een microfoon verborgen in een luxueus uitziend horloge. De achterplaat was geperforeerd langs de rand, zodat geluid het kristalelement kon bereiken.

Het was het hoogtepunt van de Koude Oorlog en spionnen verwelkomden het idee van een kleine weggestopte recorder met een gecamoufleerde microfoon. Het polshorloge moest worden gedragen aan de linker arm, de kabel van de microfoon werd door de mouw aan de recorder bevestigd, die paste in een binnenzak van gemiddelde grootte, of kon worden bediend vanuit een 'schouderholster', onder een jas . Het was een geweldig spionnage hulpmiddel hoewel de microfooncapsule geen ruimte overliet voor een uurwerk binnenin. Vele geheime diensten waren tevreden gebruikers van de Minifon P 55 en het horloge.

De Minifon inspireerde de uitvinding van de 'zwarte dozen', die worden gebruikt in de commerciƫle luchtvaart sinds de vroege jaren zestig. De onverwoestbare kwaliteit van de metalen draad garandeert dat de recorders kunnen worden geborgen na ongevallen en ze leveren waardevolle informatie over de laatste uren van de vlucht.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Protona watch
Protona watch back
Protona ad
Minifon logo
Protona P 55 recorder